Zdravje

Planinka umrla zaradi zastrupitve z vodo, ker jo je popila – preveč!

M.J.
10. 10. 2015, 14.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Veliko popite vode in dolgotrajna ter naporna hoja sta vzrok za izgubo natrija, ki je ključen za vzdrževanje ravnotežja vode v organizmu. Če razmerje ni pravo, lahko pride od otekanja možganov.

Arhiv Svet24

Britanska planinka je umrla zaradi preveč vode v organizmu. 47-letnica iz Londona je popila tolikšno količino vode, da se ji je stopnja soli v krvi spustila pod spodnjo mejo, kar je privedlo do pretiranega »znojenja« možganov.

To je prvi zabeležen primer smrti zaradi zastrupitve z vodo, pravijo zdravniki. Nesrečna ženska je s svojim soprogom hodila skozi Nacionalni park Grand Canyon, kasneje pa je med vožnjo z avtobusom izgubila zavest. Ko so prispeli zdravniki je še bila pri zavesti, bila je zmedena, težko je govorila in tarnala je zaradi glavobola.

Zdravniki so ji namestili vratno opornico in ji imobilizirali glavo, saj so sumili, da ima poškodovano hrbtenico. Po prihodu v bolnišnico je začela intenzivno bruhati, kasneje je padla v komo. Kljub hitri pomoči s kisikom in napitkom s soljo, je bila 19 ur kasneje proglašena za mrtvo. Kot vzrok smrti so zdravniki navedli otekanje možganov kot posledico zastrupitve z vodo.

Zastrupitev je pripeljala do odtekanja možganov in povečanega pritiska v glavi. Ženska je na izletu popila velike količine vode prav tako pa ni veliko jedla, je dejal njen soprog.