Zdravje

Matične celice iz mlečnih zob?

Simon Rosc
7. 10. 2015, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

O matičnih celicah se v zadnjih letih veliko govori. Zdravljenje z njihovo pomočjo je uspešno že vrsto let, manj pa je znano, da je matične celice mogoče dobiti tudi iz mlečnih zob.

Arhiv Svet24

Boste zaradi novice, da je matične celice mogoče pridobiti iz mlečnih zob, izpadle zobke skrbno shranili, namesto da bi jih pripravili kot darilo zobnim miškam? Stomatologinja Erika Stocovaz, ki prihaja iz sosednje Hrvaške, številnim strankam poleg vseh ostalih storitev, recimo posega pod vplivom smejalnega plina, svetuje in jih informira tudi o tej možnosti.

ŠIRŠI SPEKTER ZDRAVLJENJA

Na vprašanje, o čem sploh govorimo, je dr. med. dent. Erika Stocovaz iz Umaga pojasnila, da so strokovnjaki odkrili, da lahko iz pulpe zdravega mlečnega zoba pridobijo matične celice in jih s pravilnim postopkom (zamrznejo jih pri -196° C) shranijo ter skladiščijo pod nadzorovanimi pogoji.

Matične celice iz zob so puripotentne, kar pomeni, da se lahko spremenijo v različne druge celice, na primer v celice za izgradnjo kosti, celice, ki imajo sposobnost tvoriti hrustanec, obnoviti poškodovana tkiva srca, poškodbe oči, uporabne so tudi za zdravljenje alzheimerjeve bolezni, sladkorne bolezni … »Te matične celice imajo širši spekter kot tiste iz popkovne krvi, ki so primernejše za zdravljenje krvnih bolezni,« poudari sogovornica.

KLJUČNI DVE URI

Postopek je preprost, pomembno je, da se to opravi v pravem času. Takoj ko zobek odpade, je treba poskrbeti za primerno shranitev in pošiljanje v laboratorij. »Na tem področju sodelujemo z banko BioEden iz Velike Britanije, ki je prva in kolikor vem edina specializirana banka dentalnih matičnih celic. Ko zobek izpade oziroma ga izpulimo, so celice še dve uri žive. Takoj ga je treba shraniti v poseben paketek za shranjevanje, ki ga dobite od banke, nato ga pošljete v laboratorij, skupaj s krvnim vzorcem in skladno z navodili, ki jih prejmete.«

CELICE SHRANIJO ZA 20 LET

Prevoz v Veliko Britanijo organizira banka. Treba je priložiti krvni vzorec, ker tako preverijo morebitno okužbo z virusom HIV, sifilisom, hepatitisom B ali C. S patentiranim postopkom iz prejetega zoba pridobijo matične celice, ki jih potem shranijo za obdobje 20 let, to obdobje pa lahko po želji naknadno podaljšate. »Cena takega postopka je 1800 evrov. Če se zgodi, da iz zobka ne uspejo dobiti vitalnih matičnih celic, se lahko postopek ponovi z  naslednjim zobkom, kar je že vključeno v to ceno,« je opisala stomatologinja, ki je na voljo za vsa vprašanja. V njeno ambulanto sicer pogosto zahajajo slovenski pacienti, ki zdaj lahko opravijo tudi zobni pregled oziroma poseg pod vplivom smejalnega plina, zaradi česar so pacienti med obiskom zobozdravnika bolj sproščeni. Stocovazova je ena redkih, ki svojim strankam omogoča tovrsten pregled.