Slovenija

Slovenski raziskovalci odkrili kako ubiti rakaste celice v limfomu

STA/B.K.
12. 11. 2014, 10.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Raziskovalci Kemijskega inštituta in Centra odličnosti EN-FIST v Ljubljani so v sodelovanju z raziskovalci Univerze v Tübingenu v Nemčiji odkrili kako preživijo rakaste celice v limfomu. Prav tako so ugotovili, kako lahko te rakave celice ubijejo.

Arhiv Svet24

Raziskovalci Kemijskega inštituta so odkrili, da določena mutacija beljakovine povzroča, da se te povezujejo med seboj, kar prepreči propad rakastih celic. Raziskava je pokazala, da so med razvojem raka izbrane prav tiste mutacije, ki omogočijo najmočnejšo aktivacijo in s tem preživetje rakastih celic.

V publikaciji so znanstveniki pokazali, da lahko te rakave celice ubijejo z dodatkom peptida. Raziskava temelji na kombinaciji pristopov molekularne in celične imunologije z molekulskimi simulacijami.

Avtorji raziskave so Monika Avbelj, Ota Fekonja, Mojca Benčina, Matej Repič, Janez Mavri, Gabriela Panter in Roman Jerala iz Kemijskega inštituta ter Centra odličnosti EN-FIST ter pet raziskovalcev Univerze v Tübingenu. Članek je objavljen v vodilni reviji za področje hematologije Blood.

Raziskovalci poudarjajo, da je delovanje uporabljenega peptida zaenkrat še prešibko za uporabo v terapiji, vendar rezultati odpirajo pot za razvoj bolj učinkovitih zdravil.