Zanimivosti

Vas zanimajo zaporniške celice nekdanjega režima?

M.J.
10. 12. 2014, 18.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Študijski center za narodno spravo je ob dnevu človekovih pravic prvič pripravil ogled sedmih zaporniških celic v kletnih prostorih stavbe na Beethovnovi ulici v Ljubljani, v katerih naj bi bili povojni zapori komunističnega režima. Center si prizadeva, da bi to postal muzej totalitarizma, da ohranimo spomin in v opomin predvsem mladim generacijam.

Tamino Petelinšek/STA

Direktorica centra Andreja Valič Zver je pojasnila, da so bile leta 2006 oz. v začetku leta 2007 odkrite zaporniške celice v kletnih prostorih notranjega ministrstva, ki so služile bolj kot neka ropotarnica. Takrat je skupina pod vodstvom takratnega pravosodnega ministra Lovra Šturma poskrbela, da je vlada razglasila te celice za kulturni spomenik državnega pomena.

Konec leta 2013 je celice v upravljanje prevzel Študijski center za narodno spravo, druga vlada pod vodstvom Janeza Janše pa je za njihovo ureditev namenila 9000 evrov, je dejala. Ta denar je bil z rebalansom proračuna centru po njenih navedbah odvzet tako, da denarja za ureditev celic v muzej totalitarizma, kar je sicer praksa v številnih evropskih državah, ni.

Kljub temu na študijskem centru menijo, da si celice vsekakor zaslužijo biti muzej, ker so redke, če ne celo edine ohranjene celice komunističnega režima, poleg tega so v središču Ljubljane ter dostopne za obiskovalce. Zanimive bi bile tako za domačo kot tujo javnost, za obiske učencev, dijakov in študentov ter za strokovno in znanstveno stroko, je prepričana Valič Zverova. "Gre za to, da ohranimo spomin in v opomin predvsem mladim generacijam, da se nam taki časi lahko hitro ponovijo in da nam demokracija ni dana enkrat za vselej," je poudarila.

Renato Podbersič iz študijskega centra, ki je vodil ogled za večjo skupino ljudi, je povedal, da so prav ob dnevu človekovih pravic prvič organizirali javni ogled nekdanjih zaporniških celic, v katerih so bivali politični zaporniki. Koliko je bilo zaprtih, se ne ve, ker podatkov po njegovih besedah tudi v dostopnih arhivih niso našli. Zato so na ogled pozvali svojce, prijatelje in sosede nekdanjih političnih zapornikov. Še enkrat jih pozivajo, da jim posredujejo pričevanja in dokumente, ki bi jim pomagali pojasniti preteklost teh celic.