Zdravje

Kako se izogniti jesenski utrujenosti

S.J.
10. 10. 2015, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ste tudi vi med tistimi, na katere jesensko vreme vpliva tako, da bi najraje kar zaspali vse do zime? Naša stalna sodelavka dr. Lu Li ponuja nekaj rešitev tudi za te težave.

dao

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 52 let. Že nekaj let opažam čustveno nihanje na prehodu iz poletja v jesen. Zelo rado me zebe in zdaj, ko se je začelo hladno in temačno obdobje (malo sonca), se počutim zelo slabo.

Zdi se mi, da nimam nobene energije, nenehno sem utrujena, slabe volje, tudi nimam želje po druženju. Če bi lahko, bi spala kot medvedi, vso zimo, do pomladi. Imam dva otroka, najstnika, ki sta delavna in pridna, vendar si vsak konec tedna želita, da bi nekaj skupaj počeli. Prej smo veliko hodili v hribe, zvečer igrali družabne igre, se zabavali po svoje, zadnje čase pa meni kar zmanjka energije in veliko nergam. Ne želim biti takšna, predvsem ne do svojih otrok.

Kaj mi svetujete?

Metka

Dr. Lu Li:

Srečujete se s težavami, ki jih ima veliko ljudi, vendar o tem neradi govorijo. Nihanje razpoloženja se kaže predvsem v prehodnih obdobjih, ko se začnejo vzpostavljati drugačni ritmi elementov in organov.

Jesensko obdobje je povezano z elementom kovine, ki mu pripadata organa pljuč in debelega črevesa. Vendar je bolj pomemben sam trenutek prehoda, ki mu med vsakim obdobjem vlada element zemlje in z njim povezana vranica ter želodec.

Kadar je znotraj telesa že porušeno ravnovesje delovanja organov, občutimo več težav, ki sicer sčasoma izzvenijo same od sebe, predvsem ko določeno letno obdobje doseže svoj višek.

Pri vas lahko rečem, da je težava nastala zaradi pomanjkanja življenjske energije či v telesu. Največ energije za telo proizvaja vranica. Vranični energiji pravimo tudi postnatalni ali porojstveni či, ki ga vranica pridobiva s hrano in zaužitimi tekočinami. Kadar je vranica oslabljena, se jeseni, ko vladajo pljuča, poruši tudi ravnovesje pljučne energije, saj od vranice ne pridobiva energije, ki sestavlja proizvajalni cikel. Tako oslabi osrednji či telesa.

V TKM vsakemu organu pripisujemo tudi določeno čustvo, ki se odraža prek njega. S pljuči je povezana žalost in melanholija. Ko so pljuča »ranljiva«, občutimo večjo praznino, žalost, malodušje. Ker je jesen, kot omenjeno, tudi čas pljuč, so takrat ti občutki še toliko intenzivnejši.

Zaradi pomanjkanja čija tudi meridijani nimajo energije, ki bi po ožilju potiskala kri in druge telesne tekočine. Tako se v telesu kopičijo škodljivi vplivi, saj zastarana kri in či ne odtekata pravilno. Možni so tudi občutki teže na prsih, tesnoba in tiščanje, lahko tudi razbijanje srca. Priporočam vam, da opravite nekaj akupunktur, da se pospeši prekrvitev in se iz telesa izženejo zastarane tekočine in toksini.

Uživajte hrano, kot so kitajski datlji, jagode godži in matični mleček, pa po eno žlico medu na dan, oreščke, murvo, banane, rdečo peso, vse vrste fižola, proseno kašo, koromač, suhe marelice in posušeni ananas, kakav v zrnju, liči. Predvsem pazite, da boste čez dan zaužili čim več toplih obrokov in jedli večkrat po malo.

Kot zeliščno podporo priporočam različne formule, že večkrat omenjeno Middle form za krepitev pljuč, vranice in imunskega sistema ter Ease pills, ki pomirja in uravnava delovanje jeter, sprošča. Za vranico in vitalno energijo sta odlična tudi astragalus ali ameriški ginseng. Oba krepita energijo telesa ter tako izboljšujeta prevodnost meridijanov, posledično izboljšujeta počutje.

Lahko si tudi stimulirate akupunkturne točke. Zelo primerna je točka LR3 (Taichong) na meridijanu jeter pri palcih na nogah ter točka GB20 na meridijanu žolčnika pri vratu ali točka BL2 (Cuanzu) na meridijanu mehurja pri obrveh. Vse točke lahko s pritiski stimulirate večkrat na dan po pet minut, kadar se spomnite in imate čas. Tudi uhelj si lahko vsak dan, ko vstanete, dobro pregnetete, saj je na ušesu ogromno pomembnih akupunkturnih točk. Če radi berete, lahko v roke vzamete knjige priznanega daoističnega mojstra Mantaka Chie in se naučite nekaj tehnik za sproščanje, umiritev in meditacijo. Družite se s svojo družino in otroki, ki vas razveseljujejo. Trudite se zbrati energijo in se ne zapirajte vase. Energija v telesu mora biti v gibanju in kroženju, saj tako organom zagotavlja boljše delovanje.

Hodite čim več v naravo, gozd, in opazujte, kako se ta počasi pripravlja na zimsko meditacijo.

Če imate čas, vas tudi vabim, da se oglasite v naši ordinaciji Dao TKM v Ljubljani na dodatnem posvetu in diagnostičnem pregledu.

Želim vam vse dobro!