Slovenija

Prihaja prometni kaos

Boris Blaić
13. 10. 2015, 18.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Novomeščani še vedno niso pozabili na prometni kaos ob zadnji prenovi dela Kandijske ceste pred nekaj leti. Zdaj prihaja na vrsto še en odsek in spet bodo dela potekala pozimi.

Boris Blaić

Čez teden, dva ali tri – natančno še ni znano, kdaj, saj mora direkcija za ceste izdati še zadnjo odločbo – bodo gradbeni delavci zaprli odsek Kandijske ceste od križišča pri Šmihelskem mostu do konca poslopja interne bolnišnice. Hkrati bo zaprta tudi stara Šmihelska cesta med bolnišnico in zdravstvenimi domom. Prenova obeh cestnih odsekov in komunalne infrastrukture, ki teče pod njima, bo trajala štiri mesece.

Kot je povedal novomeški župan Gregor Macedoni, se popolni zapori niso mogli izogniti zaradi zagotavljanja dostopa za intervencijska vozila, za katera bodo uvoz do zdravstvenega kompleksa uredili kar preko gradbišča. »Se pa z izvajalci dogovarjamo, da bomo takrat, ko bodo zemeljska dela končana, skušali delno sprostiti zaporo, da ne bosta ves čas zaprti obe cesti,« obljublja župan.

Kritična točka
Najprej bodo predvidoma končali dela na Šmihelski cesti, do takrat pa bo za osebna vozila in avtobuse veljal obvoz po Smrečnikovi ulici. Ta bo po izkušnji iz prejšnje zapore na mostičku čez Težko vodo opremljena s semaforjem, ki bo promet usmerjal izmenično enosmerno. Obvoz za tovorna vozila bo še mnogo daljši. Prometna signalizacija bo kamione vodila čez Šmihelski most po Ljubljanski cesti do krožišča v Bučni vasi in nato po Andrijaničevi in Levičnikovi cesti do Žabje vasi.

Zapora Kandijske, ki jo dnevno sicer prička 16.000 vozil, se bo torej čutila po vsem mestu. »Spet se kaže, kako je Novo mesto odvisno od nepopolne infrastrukture državnih cest. Smo pomembno industrijsko mesto, a na prometnem področju izredno ranljivo,« pravi Macedoni.

Pa sploh ne gre za velika posega. Prenova Šmihelske ceste, kjer je investitor občina, je vredna 187.000 evrov, prenova Kandijske, kjer si občina in država delita vsaka polovico stroškov, pa 543.000 evrov.  Na Šmihelski bodo zamenjali kanalizacijo, vodovod in TK-omrežje ter zgradili pločnik in uredili javno razsvetljavo. Na Kandijski bodo poleg tega zgradili še kolesarsko stezo ter nov uvoz med lekarno in poslopjem interne bolnišnice.

Urgenca gre h koncu
K sreči bo do začetka teh del končana vsaj gradnja novih parkirišč okoli zdravstvenega doma, do konca novembra pa bo zaključena tudi gradnja novega urgentnega bloka Splošne bolnišnice Novo mesto. Kot pravi direktorica bolnišnice Mira Retelj, bi lahko novo urgenco začeli uporabljati že decembra, a so po dogovoru z zdravstvenim domom prenos dejavnosti premaknili v januar prihodnje leto.

Klet in pritličje novega bolnišničnega trakta bodo namenili za urgentni center, prvo nadstropje pa je za zdaj še prazno. V njem bodo predvidoma naslednje leto začeli urejati skupne intenzivne terapije, nato pa bodo tja preselili še interno bolnišnico.

Gradnja nove stavbe je stala malo manj kot sedem milijonov evrov, opremljanje prvega nadstropja pa je ocenjeno na 14 milijonov. Končali naj bi ga v dveh letih. Interno bolnišnico, ki deluje v stari avsto-ogrski stavbi, bi kasneje prenovili in preuredili za potrebe negovalne bolnišnice in  paliativne oskrbe.