Svet

Erdogan uvedel preiskavo o napadu v Ankari

T.C.
13. 10. 2015, 17.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes, tri dni po krvavem terorističnem napadu v Ankari uvedel preiskavo. Na novinarski konferenci je dejal, da so glede na podatke obveščevalnih služb "korenine napada v Siriji".

Reuters

Reuters

Erdogan je priznal "pomanjkljivosti glede varnosti" v zvezi s sobotnim protivladnim shodom za mir v Ankari, blizu katerega sta se razstrelila samomorilska napadalca in pri tem ubila 97 ljudi. Kako hude so bile te pomanjkljivosti, pa bo po njegovem pokazala preiskava.

Pojasnil je, da je za izvedbo preiskave pooblasti državni nadzorni svet, ki bo preučil vse možne scenarije. Preiskovalna komisija bo odgovarjala neposredno Erdoganu, preverila pa naj bi vse oblasti v državi razen turške vojske in pravosodja.

Kritiki turškim oblastem očitajo, da so v tem primeru odpovedale. Vodja turške opozicije Kemal Kilicdaroglu je zahteval, naj zaradi napada odstopita notranji in pravosodni minister. Erdogan je kritike na račun ministrov zavrnil in poudaril, da odstopi niso rešitev. "Vodimo državo, a obenem smo tudi samo ljudje. Vsak od nas lahko naredi kakšno napako," je poudaril.

Reuters

Povedal je še, da so glede na podatke obveščevalnih služb "korenine napada v Siriji". Kot je dodal, pri iskanju odgovornih za napad v Ankari preučujejo vse možnosti, vključno s skrajno sunitsko skupino Islamska država (IS) in prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK).

Sobotni napad v Ankari je bil najhujši v zgodovini sodobne Turčije. Napadalca sta s seboj v smrt potegnila 97 ljudi, še 246 jih je bilo ranjenih, med njimi skoraj 50 huje. Odgovornosti za napad ni prevzel nihče.

Twitter