Zdravje

Imate težave s spanjem? Pomaga vam dr. Lu Li

S.J.
9. 5. 2015, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Tokrat dr. Lu Li svetuje glede težav s spanjem, ki jih ima naša bralka vsako pomlad.

Dao tkm

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 47 let in imam težave z nespečnostjo. Vsako leto v začetku spomladi se težave pojavijo in se do poletja nekako popravijo. Mislim, da ne gre za kronično nespečnost, saj ponoči tri ure spim, le zelo težko se zvečer umirim in zaspim. Uspe mi šele okoli 3. ure zjutraj, ob šestih pa moram zaradi otrok in službe vstati. Trenutno je zaradi nespečnosti prisotna utrujenost, nespočitost, imam tudi slabši apetit, težko se spravim v gibanje in počivam, ko imam čas. Zaradi službe sem tudi dosti pod stresom. Drugih težav nimam. Hvala za pomoč.


Spoštovana Sanja!

Po teoriji tradicionalne kitajske medicine obstajajo številni dejavniki, ki povzročajo nekakovosten spanec, prebujanje čez noč ali nespečnost. Kot sem že večkrat omenila, je pomlad čas jeter in žolčnika. To je tudi obdobje v letu, ko se narava prebuja. Ker smo neločljivo povezani z njo, se tudi v našem telesu dogajajo spremembe, notranji organi se prebujajo in bolj aktivno opravljajo svoje funkcije.

Ko imamo težave z umiritvijo pred spanjem in posledično nespečnostjo, pravimo zdravniki TKM, da je v telesu nastal prebitek. To je lahko jetrni ogenj, srčni ogenj ali zastoj hrane. Zato je pomembno, da usmerimo zdravljenje na področje umiritve vročine (ognja) iz telesa in sproščanje jeter. Prava diagnoza pa je vsekakor ključnega pomena. Predvsem čustveni dejavnik je tisti, ki lahko zmoti delovanje jetrne vitalne energije či, posledica česar je v telesu ustvarjeni notranji ogenj, ki se navzven kaže kot nemir ali nervoza. Psihični ali telesni prevelik napor pa predvsem oslabi delovanje srca in vranice ter z njima povezanima organoma, tanko črevo in želodec.

Zeliščna formula, ki je ustrezna za pomirjanje »duha«, je peace form (an shen bu xin), za izganjanje jetrne vročine formula easeplus (jia wei xiao yao). Če nimate prisotne sluzi v telesu, torej ne izkašljujete sluzi, je zelo primerna tudi kitajska šizandra, ki jo pripravite kot čaj. Priporočam 1 do 2 skodelici na dan, prvo popijte toplo popoldan, drugo skodelico 20 minut pred spanjem. Odlična so tudi kisla jojobina semena (suan zao ren) in cvetovi kitajske krizanteme.

Tehnika za sproščanje in umiritev je tudi stimulacija akupunkturne točke GB31 na meridianu žolčnika, ki jo poiščete tako, da stojite vzravnano in spustite roke ob telo, noge. Kjer se konča sredinec, pritisnite. Tam leži točka. Ko jo začutite, se lahko tudi uležete ali sedite in jo s pritiski stimulirate vsaj 10 minut. Ko vdihnete, jo pritisnite, z izdihom pritisk popustite. Točko lahko masirate tudi, če se prebudite ponoči in ne morete zaspati nazaj. Druge pomembne točke ležijo na obrazu, predvsem okoli oči. Z rokami si gladite obrvi, pozornost usmerite na začetek, sredino in konec obrvi. Tam nežno pritiskajte. Samomasaža na področju senc prav tako pomirja duha. Na koncu zaprite oči in si segrejte dlani. Ko boste čutili prijetno toploto, si z dlanmi nežno pokrijte oči, tako da se jih ne boste dotikali. Večkrat ponovite. Priporočam vam tudi akupunkturo, ki vzpostavlja ravnotežje na vseh energijskih kanalih in tako umirja telo. Dobrodošla je tudi avrikuloterapija, ki je zanimiva in zelo uporabna oblika dodatnega zdravljenja v tradicionalni kitajski medicini. Izvaja se na ušesih, saj uho predstavlja pomanjšano obliko celotnega človeka. Mapa ušesa namreč temelji na obrnjenem položaju fetusa v maternici. Pri tovrstni terapiji se uporabljajo za to namenjeni komaj opazni magnetki, ki se prilepijo na določene točke na ušesu, kjer ostanejo do nekaj dni. Magnetke si tako večkrat na dan s pritiski stimulirate, predvsem zvečer ali ponoči.

Vabim vas, da se oglasite v naši ordinaciji Dao TKM v Ljubljani, da skupaj preženemo vaše težave s spanjem. Želim vam vse dobro!