Zdravje

Počnite to in razpolovili boste možnost okužb

STA/M.J.
5. 5. 2015, 08.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V pol ure se lahko dotaknemo tudi do 300 različnih površin, na katerih se lahko zadržujejo nevarni mikroorganizmi. Zato je zelo pomembno, da si roke redno in pravilno umivamo, saj lahko s tem zmanjšamo okužbe prebavil za 44 odstotkov, okužbe dihal pa za 30 odstotkov, ob mednarodnem dnevu higiene rok poudarjajo v Dezinfekcijskem društvu Slovenije.

STA

V društvu navajajo, da je zelo pomembno, da si roke redno umivamo pred jedjo, po uporabi stranišča ali menjavi plenic, po rokovanju, po prihodu domov iz službe, nakupovanja ali drugih opravkov, po dotikanju živali, pred pripravo hrane, vstavljanjem kontaktnih leč ipd.

Na ta način poskrbimo, da z naših rok odstranimo vidno umazanijo in tudi številne bakterije ter viruse, zaradi katerih lahko, če jih z rokami vnesemo v naša usta, nos, oči, na druge sluznice ali ranjeno kožo, zbolimo za prehladom, gripo, nalezljivimi črevesnimi boleznimi ali kakšno drugo prenosljivo (tudi smrtonosno) boleznijo.

Za pravilno umivanje rok sta nujno potrebna milo in topla, tekoča voda. Z drgnjenjem rok milo razgradi maščobo in umazanijo, ki vsebujeta večino mikrobov. Umivanje rok z milom in vodo naj traja najmanj 20 sekund, saj boste le tako lahko odstranili večino mikrobov. Roke si obrišite s primerno papirnato brisačo, s katero se bo odstranila vsa umazanija.

Kadar rok ne morete umiti, uporabite dezinfekcijsko sredstvo, ki naj vsebuje vsaj 60 odstotkov alkohola. Z dezinfekcijo učinkovito zmanjšamo možnost okužb, saj odstranimo mikroorganizme in hkrati preprečimo njihovo širjenje. Umivanje z dezinfekcijskim sredstvom naj traja okoli 15 sekund oz. dokler se na rokah povsem ne posuši.

V Dezinfekcijskem društvu poleg ustrezne higiene rok priporočajo tudi občasno dezinfekcijo površin, ki se jih doma ali v službi pogosto dotikamo. Pri čiščenju stanovanja ne smemo pozabiti razkužiti kljuk na vratih, ročajev hladilnika, omaric, pomivalnega in pralnega stroja ter ostalih naprav, pa tudi stikal za luči.

V službi z dezinfekcijskimi robčki najmanj enkrat tedensko obrišite svojo mizo, tipkovnico in telefon. Vse našteto je zlasti pomembno v času epidemij različnih bolezni dihal in prebavil, katerih virusi ali bakterije se zelo hitro prenašajo z bolnikov na ljudi ter površine v njihovi bližini.

Higiena rok je izjemnega pomena tudi v zdravstvenih ustanovah. Tako ta svetovni dan obeležujejo tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, kjer bodo danes v postavili več promocijskih stojnic.