Svet

FOTO: Veličastna vojaška parada v Moskvi

STA
9. 5. 2015, 10.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Moskvi se je danes ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne v Evropi in zmage nad nacistično Nemčijo začela veličastna vojaška parada, s katero želi Rusija v luči napetih odnosov z Zahodom zaradi ukrajinske krize tudi pokazati vojaško moč. Zahodni voditelji parado večinoma bojkotirajo, medtem ko so med udeleženci drugi svetovni voditelji.

Reuters
Novi ruski tanki Armata na vojaški paradi v Moskvi.

Reuters

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu predseduje paradi na Rdečem trgu, ki je ena največjih slovesnosti ob dnevu zmage v zadnjih desetletjih.

Zahodne države niso poslale svojih voditeljev na parado. A ruski predsednik Vladimir Putin se lahko veseli družbe predsednikov Kitajske, Kube, Južne Afrike in Srbije ter številnih drugih. V Moskvi je sicer tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki pa se parade ne udeležuje, temveč je prisoten na drugih slovesnostih ob okrogli obletnici.

Rusija s parado izkazuje vse svoje moderno orožje, med njimi tudi najnovejši model oklepnega tanka T-14, katerega glavna prednost je, da v njem ni voznika. Upravlja se ga na daljavo iz izolirane oklepne kapsule. Konstruktorji trdijo, da je tank neuničljiv in da lahko vzdrži vsak napad.

Skupno sicer v paradi sodelujejo vojaške enote iz več kot desetih držav.