Zdravje

Revolucija: lahko to zdravilo ozdravi obolele za levkemijo in limfomom?

M.J.
8. 5. 2015, 11.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Svetovna farmacevtska podjetja se intenzivno ukvarjajo z novo močno metodo imnunoterapije malignih bolezni, kot sta levkemija in limfom. Z razvojem »stikal«, ki naj bi ščitila zdrave celice med uničevanjem tumorskih celic.

Arhiv Svet24

V okviru imunoterapije, ki je v fazi kliničnega testiranja, se pacientove imunske celice gensko spremenijo, tako da lahko prepoznajo in napadejo tumorske celice. Ta vrsta CAR zdravljena T celic, gensko spremeni bele krvne celice, ki vsebujejo protitelesa za rakave celice. Pri nekaterih pacientih, pri katerih druge metode zdravljena niso bile več uspešne, je v določenih primerih prišlo do popolnega izginotja tumorjev, pri nekaterih tudi za daljši čas.

CAR T celice krožijo leta po organizmu in neprestano iščejo tumorske tvorbe, vendar so zelo agresivne in povzročajo stranske učinke. Pri tretjini pacientov, katerim so dali CAR T celice, so se pojavile težke reakcije in vročina, ki je lahko tudi smrtno nevarna. Do tega pojava pride, ker modificirane T celice tako hitro uničujejo toliko tumorskih celic. Drugi razlog za zaskrbljenost pa je ta, da T celice, ki napadajo čvrste tumore, kot so tisti na pljučih ali ledvicah, lahko neselektivno napadejo tudi zdrave celice, ki vsebujejo iste proteine, ki so osnova antitumorske terapije.

Kot rezultat, nekatera farmacevtska podjetja delajo na vključitvi t.i. »stikala« ali možnosti samouničenja celic CAR T v primeru resnih stranskih učinkov, ali v primeru, da te napadejo zdravo tkivo. Ta dodatne »stikala« so CAR receptorji na celicah T, ki se jih nadzira z drugimi zdravili.

Odobritev novih terapij za zdravljenje tumorjev se ne pričakuje prej kot v treh ali štirih letih, na dovoljenje za takšno zdravljenje pa bo nato potrebno počakati še kakšno leto. Podjetji Intrexon Corp in Cellectis SA sta med vodilnimi podjetji, ki se ukvarjata z razvojem teh »stikal«.

"Če lahko uničite spremenjene celice T v času, ko to želite, bo to veliko bolj prijetno za uporabo in CAR T celice," pravi Laurie Glimcher, imunologinja in dekanja Fakultete za medicino Weill Cornell v New Yorku, ki ni bil vključena v raziskavo. "V trenutku, ko vidite, da so napadle zdrave celice: bang Uniči jih!".

Obstoj takšnih »stikal« je opogumilo znanstvenike k odločnejšemu testiranju zdravljenja tumorjev s T celicami. »Cilj je, da bodo te celice učinkovite za karcinome, za katere nimamo dobre terapije. Mednje štejemo rak na jajčnikih, glavi in vratu, "je povedal Glimcher.