Zdravje

Bolezen, ki prizadene 40 tisoč Slovenk

Marija Šelek
23. 3. 2015, 21.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Po nekaterih podatkih za endometriozo trpi kar 15 milijonov Evropejk, med njimi je 40 tisoč Slovenk. Gre za najpogostejšo ginekološko bolezen.

Endometrioza je bolj razširjena od sladkorne bolezni, raka na dojkah ali spolno prenosljivih bolezni in je najpogostejši vzrok za neplodnost in kronično medenično bolečino pri ženskah.

Ravno mesec marec je mednarodni mesec ozaveščanja o tej bolezni, rumena pentlja pa je njen prepoznavni simbol. »Endometrioza je kronična bolezen žensk, pri kateri se tkivo, podobno maternični sluznici (endometrij), pojavlja zunaj maternice. Največkrat jo najdemo v mali medenici na potrebušnici, v jajčnikih (v obliki cist oziroma tako imenovanih endometriomov), na materničnih vezeh, v nožnici, pri težjih oblikah pa je razširjena na črevo, mehur, pritiska na sečevode in tako okvari ledvice,« je razložila prof. dr. Eda Vrtačnik Bokal, predstojnica Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

Nikar ne prezrite kroničnih bolečin

Endometrioza je bolezen, ki se večinoma kaže samo z bolečino. Manifestira se v izredno bolečih menstruacijah, v kronični bolečini v spodnjem delu trebuha, v obliki bolečih spolnih odnosov, pri čemer lahko bolečina traja še nekaj ur po spolnem odnosu. Če je razširjena na črevo, se med menstruacijo pojavi boleče odvajanje blata (tudi kri).

Posledica endometrioze so bolečine in težave z zanositvijo ali neplodnost, ki pa se s skrbnim zdravljenjem lahko odpravijo. Zato je pomembno, da bolezen hitro in učinkovito diagnosticiramo. Strokovnjaki z ljubljanske ginekološke klinike zato priporočajo ginekologom v primarnem zdravstvu, da vsako pacientko s pretiranimi bolečinami v menstruacijskem ciklu čim prej napotijo na specialistične preiskave.

Ugotavljajo, da jo v Evropi odkrijemo v povprečju po 4 do 10 letih od začetka težav. Enostavnega testa, s katerim bi potrdili prisotnost endometrioze, ni. Za dokončno diagnozo je potrebna laparoskopija – to je metoda, pri kateri s pomočjo posebne kamere pregledajo notranjost trebušne votline oziroma rodila. Če odkrijejo nepravilnosti, sledi operacija. Na ljubljanski ginekološki kliniki operirajo v kirurških timih za endometriozo, sestavljenih iz ginekologov, abdominalnih kirurgov in urologov, posebej specializiranih za endometriozo.

Zaradi povečanih potreb in vse zahtevnejše diagnostike so v lanskem letu na ginekološki kliniki ustanovili dnevni center za endometriozo, v katerem izvajajo vso diagnostiko po sodobnih priporočilih diagnosticiranja endometrioze.