Zdravje

Ogroženo delovanje ptujske bolnišnice

Gabrijel Toplak
19. 3. 2015, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pojavljajo se težave, saj poleg MO Ptuj le še nekatere občine prispevajo k delovanju bolnišnice v skladu s pogodbo. Čeprav niso zavrnili še nobenega otroka, je po besedah Božene Bratuž, ravnateljice Vrtca Ptuj, sramotno pogosto opozarjanje tega, da je včasih premalo bolnih otrok in bi lahko pokrili stroške delovanja.

STA

Medtem ko okoli 1500 otrok na leto pristane v oskrbi ptujske bolnišnice, je obstoj oddelka za najmlajše ogrožen, saj vrtcu ne uspe več pokrivati stroškov. Ptujska bolnišnica je bila druga v državi, ki je pred štirimi desetletji v sodelovanju s tamkajšnjim vrtcem uvedla bolnišnični oddelek, kjer otrokom lajšajo dneve v bolnišnici. A težava se pojavi, ker poleg Mestne občine Ptuj v skladu s pogodbo k takšni oskrbi prispevajo le še nekatere občine. Občine Cirkulane, Gorišnica, Podlehnik in Sveti Andraž pogodbe niso podpisale, čeprav v bolnišnici zaradi tega niso zavrnili še nobenega njihovega otroka. Ravnateljica Vrtca Ptuj Božena Bratuž pojasnjuje, da se na mesec pri njih zvrsti okoli 50 otrok. »Drži, da je včasih na oddelku naenkrat samo pet otrok, jih pa je tudi do 18,« je razložila.

STA

Pogovarjajo se o drobižu

Kot poudarja Bratuževa, je sramotno pogosto opozarjanje, da je včasih premalo bolnih otrok in bi lahko pokrili stroške delovanja. »Žalosti me dejstvo, da se pogovarjamo o drobižu v primerjavi z vsem, kar se po navadi v občinah troši. Nesprejemljivo je, da se težave že deset let pojavljajo samo zato, ker se župani med seboj ne morejo dogovoriti, kako in kaj,« je ogorčena. Sogovornica še meni, da je žalostno mesečno štetje otrok, saj zakonodaja ne nazadnje določa, da mora biti plačilo urejeno glede na število prebivalcev. Po sedanjem sistemu namreč, tudi če bi vse občine podpisale sporazum, še vedno ne bi pokrili vseh stroškov. Mesečno za delovanje oddelka potrebujejo dobrih 3000 evrov. Lani so tako od vseh občin prejeli dobrih 7200 evrov, od tega polovico od ptujske, šolsko ministrstvo pa je dodalo še okoli 14.500 evrov. To seveda še zdaleč ne zadošča, saj bi potrebovali nekaj nad 36.000 evrov.

Nestrinjanje s pavšalnim plačilom

V občinah, kjer finančno doslej niso sodelovali, odgovarjajo, da so pripravljeni poravnavati tisto, kar so dolžni, čeprav se s pavšalnim plačilom ne strinjajo. Župan Cirkulan Janez Jurgec pravi, da doslej še niso dobili nobene pogodbe, na osnovi katere bi lahko o tem odločali na občinskem svetu: »Nimamo niti podatka o tem, koliko otrok iz naše občine je bilo v bolnišnični oddelek kdaj vključenih. To je ključen podatek, da se lahko občinski svet o tem odloča.« Občina Cirkulane bi morala na mesec zagotoviti dobrih 57 evrov, od preostalih treh, ki doslej pogodbe še niso podpisale, Gorišnica 98 evrov, še manj pa Podlehnik (45 evrov) in Sveti Andraž (29 evrov).