Zdravje

Najbolj občutljiv del ženskega telesa - ga obvladate?

T.P.
15. 3. 2015, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Celo za največje poznavalce seksa in tiste, ki se profesionalno ukvarjajo z njim, je eden največjih seksualnih misterijev še vedno klitoris.

Profimedia

»Prav škandalozno se mi zdi, da so klitoris odkrili šele leta 1998,« pravi newyorška umetnica Sophia Wallace, ki je razkrila nekaj zanimivih podrobnosti o najbolj občutljivem delu ženskega telesa.  

1. Pravo anatomijo klitorisa so odkrili leta 1998 – tri desetletja po tistem, ko je človek prvič poletel na Luno! Avstralska urologinja Helen O’Connell je leta 1998 objavila delo, v katerem je opisala velikost, obliko in funkcijo klitorisa. Pojasnila je, da klitoris zraste in nabrekne, ko se ženska spolno vznemiri, podobno kot penis pri moškem.

2. Klitoris je edini ženski organ, katerega edini namen je užitek, zadovoljstvo, zadovoljitev.

3. Večina žensk ne more doživeti orgazma samo s penetracijo. Seksologi so potrdili, da od 50 do 75 odstotkov žensk lahko doživi vrhunec samo s stimulacijo klitorisa.

Profimedia

4. V ščegetavčku je dvakrat več živčnih končičev, kot jih je v glavici penisa – kar 8000!

5. Vidni del klitorisa spreminja velikost, ki lahko celo preraste velikost penisa, ko ni v erekciji. Povprečna dolžina je okrog devet centimetrov, vendar je večji del skrit znotraj kože in tkiva.

6. Nekatere ženske imajo srečo oziroma genetske predispozicije za lažje doseganje orgazma. To so tiste srečnice, ki imajo krajšo razdaljo med klitorisom in vagino. Ta razlika je približno 2,5 centimetra.

7. Klitorisi se razlikujejo po velikosti in obliki. Niti dva klitorisa nista enaka.

8. Klitoris se ne razlikuje samo od ženske do ženske, temveč se skozi življenje njegova velikost spreminja v skladu s hormonskimi spremembami v ženskem telesu. Do konca pubertete se poveča za 1,8-krat. Pri 32 letih je že štirikrat večji, po menopavzi pa kar sedemkrat večji.

Profimedia

9. Čeprav je klitoris poln živčnih končičev, je njegov levi kvadrat najbolj občutljiv na dotike. Zaradi tega je načeloma najbolj prijetna stimulacija klitorisa s krožnimi gibi, ki se zaključujejo na njegovem vrhu.

10. Klitoralni orgazem traja dlje časa od moškega orgazma.