Zdravje

Pri otrocih iz Kranja, cepljenih s starim cepivom, ni bilo zapletov

STA / T.C.
11. 3. 2015, 14.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V kranjskem zdravstvenem domu so pred časom 22 otrok cepili s cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, ki mu je že dva meseca prej pretekel rok uporabe. Zgodba se je srečno iztekla, saj so cepitelji preverili raven protiteles, ki je pokazala odličen odziv na cepivo, pri nobenem od otrok pa ni bilo zapletov.

Arhiv Svet24
Redno se proti klopom cepi le med sedem in osem odstotkov prebivalstva.

Arhiv Svet24

Strokovni vodja Osnovnega zdravstva Gorenjske Janko Kersnik je povedal, da cepljenja ni bilo treba ponoviti in da bodo ti otroci cepljeni drugič po rednem programu, torej pred vstopom v šolo. Dejal je tudi, da pri nobenem od otrok ni bilo zapletov ali reakcij po cepljenju.

Kersnik je še pojasnil, da so v soglasju s starši otrok in z odobritvijo pristojnih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zaplet, ki sega že november 2013, v celoti zadovoljivo rešili, med drugim s posodobitvijo internih navodil in dodatnim informiranjem.

V Zdravstvenem domu Kranj so dogodek obžalovali in že takrat pojasnili, da se je napaka zgodila zaradi preobremenjenosti pediatrov na primarni ravni, o čemer že dolgo opozarjajo ustrezne inštitucije.

Arhiv Svet24