Zdravje

Je to najbolj učinkovita in najcenejša oblika zdravljenja raka?

R.T.
6. 3. 2015, 10.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Črna kumina je domala čudežna rastlina z domala nadnaravnimi zdravilnimi zmožnostmi pa naj gre za diabetes, Alzheimerjevo bolezen, hepatitis C in celo raka.

Arhiv Svet24

Črna kumina se prvenstveno uporablja za zdravljenje migren in alergij, nedavna dognanja pa kažejo, da njena semena, ki vsebujejo več kot sto različnih kemičnih spojin, učinkovito uničujejo rakave celice. Ameriške raziskave so namreč pokazale, da je črna kumina pri uničevanju rakavih celic v trebušni slinavki 80-odstotno uspešna.

Njena najpomembnejša aktivna sestavina s terapevtskim delovanje je timokinon.

To pa je le uvod v prihodnje študije dobrodejnih učinkov črne kumine. Ta nadalje stimulira nastajanje kostnega mozga in celic imunskega sistema, povečuje proizvodnjo interferona in ščiti celice pred škodljivimi vsiljivci ter povečuje število protiteles.

Prejšnje raziskave pa so pokazale, da učinkujejo tudi na raka debelega črevesja in prostate ter raka na prsih. Marsikdo zato verjame, da je črna kumina najbolj učinkovita in najcenejša oblika zdravljenja raka, saj zaradi močne koncetracije zadošča že zelo majhna količina. Nič nenavadnega torej, da je kot zdravilna rastlina že več stoletij cenjena na Bližnjem vzhodu, v Sredozemlju in v Indiji, semena pa so pri zdravljenju uporabljali že v Starem Egiptu, olje črne kumine pa so odkrili tudi v grobnicah faraonov. Njena najpomembnejša aktivna sestavina s terapevtskim delovanje je timokinon, za katerega raziskovalci verjamejo, da je obetavna preventivna strategija za bolnike, ki so že prestali operacijo in kemoterapijo.