Zdravje

Bolezen norih krav spet trka na vrata

R.T.
3. 3. 2015, 15.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Preiskava z boleznijo norih krav okužene krave iz Alberte se je zaostrila, potem ko so kanadski uradniki ugotovili, da je okuženo govedo z iste farme kot tisto, ki se je okužilo leta 2010.

B. D. G., L. M., M. L.

To je prvi primer v Kanadi, da so na isti farmi odkrili dve kravi, okuženi z boleznijo norih krav. Vsekakor slabe novice za kanadski izvoz govedine, saj bi mednarodna prepoved lahko industriji zadala smrtni udarec, potrošniki pa tvegajo okužbo s Creutzfeldt-Jakobovo boleznijo – degenerativno nevrološko boleznijo iz skupine prionskih bolezni.

Preiskovalci kanadske agencije za pregledovanje hrane so nadalje odkrili, da se je okužena krava skotila leta 2009. Obstajala naj bi velika verjetnost, da je krava zaužila hrano, proizvedeno po uvedbi prepovedi določenih sestavin v krmi, ki prenašajo bolezen, iz leta 2007, potem ko je izbruh leta 2003 dodobra ohromil kanadski izvoz govedine. »Krma je deležna naše posebne pozornosti,« je povedal Paul Mayers, eden od preiskovalcev kanadske agencije za pregledovanje hrane.

To je prvi primer v Kanadi, da so na isti farmi odkrili dve kravi, okuženi z boleznijo norih krav.

 Preiskava je glede na kraj rojstva in starost zajela 750 živali, najverjetneje pa bo to število še naraslo. Zanimajo se predvsem za živali, ki so jedle isto krmo kot obolela krava. Tajvanska, perujska in beloruska vlada so že začasno prepovedale uvoz kanadske govedine, po njihovem zgledu pa je podoben ukrep uvedla tudi Kitajska. Vseeno pa so predstavniki omenjene agencije prepričani, da je kanadska govedina varna za uživanje. Vendar pa ostaja ena pomembna neznanka – starost krme, ki jo uživa večina kanadskega goveda. Glede na to, da je sporna krava zaužila krmo izpred leta 2007, ko je bila uvedena prepoved, je povsem mogoče, da je ta znova v obtoku – če ga je sploh kdaj zapustila.