Zdravje

Nekaj skodelic kave na dan odžene zdravnika stran

R.T.
3. 3. 2015, 09.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Južnokorejski raziskovalci so pregledali zdravstvene kartoteke več kot 25.000 zaposlenih obeh spolov, ki so na svojem delovnem mestu redno opravljali rutinske zdravstvene preglede.

Reuters

Raziskovalci so v zdravstvenih kartotekah tistih zaposlenih, ki so spili zmerne količine kave – od treh do petih skodelic na dan –, opazili manj zgodnjih znakov srčnih bolezni.

Potrebne bodo nadaljnje raziskave, ki bodo potrdile ali ovrgle povezavo.

Vendar pa je, ko pride do vplivov pitja kave na dobrobit srca, veliko deljenih mnenj. Nekatere raziskave so namreč uživanje kave povezale s povišanim holesterolom ali krvnim pritiskom, spet druge so kavi pripisovale raznorazne dobrodejne učinke. Prepričljivih dokazov ni, najnovejše raziskave iz Južne Koreje pa gotovo znajo prispevati k debati.

Omenjeni raziskovalci so bili na lovu za boleznimi koronarnih arterij, natančneje za kalcijem, ki se kopiči na njihovih stenah. In čeprav nihče od v raziskavo zajetih osebkov ni imel očitnih znakov srčnih bolezni, se je na vsakih deset našel eden z vidnimi sledovi kalcija. Tega pa je bilo občutno manj pri tistih, ki so spili nekaj skodelic kave na dan. Več so ga opazili pri tistih, ki kave sploh niso pili ali pa so je spili preveč. Vendar pa raziskovalci priznavajo, da bodo potrebne nadaljnje raziskave, ki bodo potrdile ali ovrgle povezavo.