Zdravje

Milijon evrov za hitri test, ki bi zmanjšal rabo antibiotikov

sta/mv
28. 2. 2015, 13.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Evropska komisija je pred dnevi razpisala nagrado v višini enega milijona evrov za razvoj hitrega testa, s katerim bo mogoče ugotoviti, ali je pacienta treba zdraviti z antibiotiki ali ne.

Arhiv Svet24
Okužbe postajajo vse bolj odporne na antibiotike.

Namen je ustaviti prekomerno uporabo antibiotikov in zajeziti čedalje večjo protimikrobno odpornost, ki samo v Evropi vsako leta zahteva 25.000 smrtnih primerov, zdravstvu in proizvodnji pa prinese več kot 1,5 milijarde izgub. Gre za enega glavnih izzivov javnega zdravja danes.

S hitrim testom bi lahko zdravniki zelo hitro vedeli, ali lahko bolnike z infekcijami zgornjega dihalnega trakta varno zdravijo brez antibiotikov. Prav te infekcije - kot so npr. prehlad, bronhitis in vnetje ušes - so glavni razlog za predpisovanje antibiotikov, čeprav so zanje pogosto krivi virusi, proti katerim antibiotiki ne delujejo.

Tokratna nagrada je ena od petih v skupni vrednosti šest milijonov evrov, ki jih bodo letos razpisali v okviru programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020. Aktualna bo od 10. marca letos do 17. avgusta prihodnje leto.

Kot pojasnjujejo v Bruslju, gre za nagrado, ki predstavlja izziv oziroma spodbudo in daje potencialnim tekmovalcem - ali uveljavljenim strokovnjakom ali iznajdljivim novincem, posameznikom ali ekipam - povsem proste roke pri odločitvi, kako se bodo z izzivom spopadli.