Zdravje

Pes, ki zavoha raka

R.T.
11. 3. 2015, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pes z izredno občutljivim smrčkom zmore pri pacientih in tistih, katerim bolezni še niso diagnosticirati, izvohati raka ščitnice.

Facebook

Smrček Frankieja, mešanca z nemškim ovčarjem, je po besedah ameriških raziskovalcev 88-odstotno uspešen. Pes je namreč naučen, da se uleže, ko zavoha raka ščitnice v urinu, in se obrne stran, ko sledov o raku ni. V okviru raziskave, ki so jo opravili na ameriški univerzi v Arkansasu, je Frankie pri 35 pacientih le dvakrat napačno potrdil raka ter ga dvakrat ne zaznal.

Facebook

Pes Frankie se uleže, ko v urinu zavoha raka.

Vodja raziskave, Arny Ferrando, je dejal, da česa podobnega še ni poskusil nihče. Pes je namreč raka zaznaval, preden je bila podana diagnoza, saj so hoteli videti, če bi pes pri diagnosticiranju lahko prišel prav zdravnikom. Raka ščitnice se sicer običajno diagnosticira na podlagi nivojev hormonov v vzorcu krvi. Po besedah enega od sodelujočih pri raziskavi, Donalda Bodennerja, je Frankie pri zaznavanju skoraj tako uspešen kot običajna metoda, če ne še bolj, a veliko cenejši in manj nadležen. Raziskovalci so dejali še, da bi radi vedeli, kaj Frankie sploh voha, a zaenkrat še nihče ne ve. V načrtu imajo tudi usposabljanje drugih psov, predvsem takšnih, ki že iščejo eksplozivna telesa, ter takšnih, ki so vzrejani zaradi njihovih vohalnih sposobnosti. S pasjimi detektorji bi se namreč izognili invazivnim diagnostičnim posegom, ki pogosto vodijo do nepotrebnih operacij ščitnice.

Pes ji je odkril raka

Šestinštiridesetletna Josie Conlan iz Velike Britanije ni vedela, da ima v svoji dojki rakavo zatrdlino in bržda bi pri tem ostalo, če ne bi bilo njenega psa Teda. Borderski ovčar je namreč cvilil in skakal proti njenim prsim ter ji s tem rešil življenje. Več o Josie in Tedu si lahko preberete na tej povezavi.