Zdravje

Ljudje se ne cepijo, problemi naraščajo

Marija Šelek
10. 3. 2015, 17.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Epidemološka preiskava je pokazala, da se je medicinska sestra z ošpicami okužila pri stiku z otrokom, ki zaradi medicinskih razlogov ni bil cepljen.

Pozvali so vse, ki so bili od preteklega ponedeljka do srede v sprejemni pisarni Pediatrične klinike v Ljubljani, da se zaradi preverjanja zaščite proti okužbi z ošpicami zglasijo na kliniki. Strokovnjaki z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Pediatrične klinike so samo v nedeljo obravnavali 150 otrok in njihovih spremljevalcev, skupno pa so pogovore opravili s 300 osebami. Pri iskanju morebitnih okuženih je sodelovala tudi policija.

Do zdaj so ugotovili, da zaradi stika z medicinsko sestro ni bil okužen nihče, je pa samo v letošnjem letu že 13 primerov ošpic, lani jih je bilo kar 44, medtem ko jih med letoma 2000 in 2009 pri nas ni bilo. Največji izbruh ošpic je bil leta 1995, ko je zbolelo 500 otrok. »Našo državo ves čas obkroža nekaj obsežnih žarišč ošpic, in sicer Nemčija, Italija, Bosna in Avstrija, tako da je Slovenija v tem pogledu zelo ranljiva. Pomembno je, da pravočasno ukrepamo in ljudi, ki so bili v stiku z bolnikom, zaščitimo s cepljenjem, da ne razvijejo bolezni,« je povedala dr. Alenka Kraigher, predstojnica Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Nižje število cepljenih

Strokovni direktor pediatrične klinike, dr. Rajko Kenda, je spet opozoril na porast števila ljudi, ki slepo zaupajo različnim predavanjem o škodljivosti cepljenja. »S tem naraščajo tudi naši problemi. To moram jasno in glasno povedati, čeprav vem, da se bodo name vsuli negativni in obtožujoči komentarji. Prepričan sem, da ne bi bilo toliko okuženih, če bi bila precepljenost takšna kot pred leti.«

Že pred časom je ena izmed ljubljanskih pediatrinj povedala, da se v ljubljanski regiji opazno niža število cepljenih otrok, saj je vedno več staršev, ki dvomijo v cepiva.

Kenda je opozoril tudi na to, da je pediatrična klinika prostor, kjer je na eni lokaciji zbranih največ otrok, ki zaradi različnih medicinskih razlogov ne smejo biti cepljeni (prirojena neodpornost, uživajo zdravila, imajo presajene organe …). Vse te varuje dejstvo, da je populacija ustrezno precepljena. Če se zgodi, da tak imunsko oslabljen otrok zboli, so lahko posledice usodne.