Zabava

Tega ne počnite doma!

L.P.
15. 3. 2015, 18.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Filip Kržišnik in Blaž Slanič, bolj znana pod imenom F&B Acrobatics, sta se slovenski javnosti prvič predstavila na odru oddaje Slovenija ima talent, od takrat pa redno nastopata na najrazličnejših prireditvah, kjer jima z drznimi akrobatskimi predstavami vsakič znova uspe šokirati gledalce.

Osebni arhiv

Vendar so točke, ki se navadnim smrtnikom zdijo osupljive (npr. visenje z vrha visokih objektov, kot so Situla, hotel Plaza ali grad Bled, in to le z eno roko!), za Filipa in Blaža del vsakdana. »Takšne veščine trenirava tudi po osem ur na dan, tako da so naštete situacije za naju nekaj povsem običajnega. Kljub temu pa ne spodbujava drugih, da bi se zgledovali po naju, da se ne zgodijo kakšne poškodbe,« pripoveduje Filip. Fanta se podvigov sicer lotevata izredno previdno, zato hujših poškodb do zdaj nista imela, kljub temu pa se vsak od njiju lahko spomni vsaj ene okoliščine, ko sta hodila po robu.

»Nekoč sva preizkušala plezalni sistem na žerjavu. Splezala sva gor, se privezala za ogrodje, Filip se je vrgel v globino, mene pa je potegnilo za njim. Če se ne bi takrat še dodatno pripel s plezalnim kompletom, bi me povlekel za sabo,« pripoveduje Blaž. »Še en tak podvig se je zgodil pred leti, ko sem splezal na električni drog, ki sicer ni bil pod električno napetostjo, in na njem naredil stojo. Ko je fotografija akrobacije prišla do sorodnikov in prijateljev, me je hotela mati izseliti,« se spominja Blaž. Filip pa dodaja, da kot adrenalinski odvisnik išče čedalje višje in zahtevnejše točke, na katere se lahko povzpne, in omeni nastop na Kresni noči v Bohinju, kjer sta z Blažem plezala po štiridesetmetrski vertikalni kamniti steni, ob tem pa bruhala ogenj.

»Mnogi ne vedo, kako nevaren je tekoči vosek, ki ga uporabljava za bruhanje ognja,« priznava Blaž. »Gre za tekočino, ki je ne smeš popiti ali vdihniti, ker se ti lahko zlepijo pljuča. Zato morava biti med igranjem z ognjem izredno pozorna in zbrana. Sploh kadar bruhava ogenj, ob tem pa delava salte ali sva obrnjena na glavo. Na srečo se nama še nikoli niso vžgali lasje. Vsekakor priporočam, da tega ne počnete doma!«