Zdravje

Zaradi prsnih vsadkov paničen strah pred rakom

STA / T.C.
18. 3. 2015, 15.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Francoski nacionalni inštitut za rakave bolezni je ugotovil, da obstaja očitna povezava med redko obliko raka in določenimi vrstami prsnih vsadkov. Inštitut je ob tem ocenil, da ni potrebe po umiku vsadkov, ker so tovrstni zapleti zelo redki.

Arhiv Svet24

Inštitut za rakave bolezni je sporočil, da so od leta 2011 odkrili 18 primerov anaplastičnega velikoceličnega limfoma, ki ga povezujejo s silikonskimi prsnimi vsadki.

Glede na redkost primerov je inštitut ocenil, da ni potrebe po umiku vsadkov. "Tovrsten zaplet se pojavi zelo redko," so še pojasnili na inštitutu.

Da ni razloga za preplah, pravi tudi francoska zdravstvena ministrica Marisol Touraine.

"Ženskam, ki imajo te vsadke, ne priporočamo, da jih odstranijo," je dejala zdravstvena ministrica in zagotovila, da zadevo pozorno spremljajo. Dodala je, da ni pod vprašajem nobena določena vrsta vsadka.

A francoski dnevnik Parisien je po drugi strani poročal, da je bil v 14 od 18 primerov redek rak najden pri ženskah s prsnimi vsadki, ki jih je izdelalo ameriško farmacevtsko podjetje Allergan.

Podjetje je v odzivu zapisalo, da je "varnost pacientk prioriteta", obenem pa so pojasnili, da bi morale vse ženske, stare 25 let in več, opravljati letne zdravniške preglede.

Arhiv Svet24

Vodja inštituta Agnes Buzyn pa je povedala, da bi lahko povečana stopnja odkrivanja redkega raka obenem pripomogla k boljšemu pregledu nad obolevnostjo.

Glede na navedbe namestnika francoske agencije za zdravila Francoisa Heberta ima v Franciji okoli 400.000 žensk prsne vsadke, od tega okoli 80 odstotkov zaradi estetskih razlogov in 20 odstotkov zaradi rekonstrukcije dojke po raku.

Francijo je že pred leti pretresla afera zaradi prsnih vsadkov. Sodišče v Marseillu je leta 2013 na štiri leta zapora obsodilo ustanovitelja podjetja PIP Jean-Clauda Masa zaradi prevare z neustreznimi prsnimi vsadki, ki jih je proizvajalo njegovo podjetje.

Pri velikem deležu vsadkov so namreč namesto medicinskega uporabili industrijski silikon, ki je veliko bolj nagnjen k poškodbam. S tem je podjetje privarčevalo na milijone evrov.

Arhiv Svet24
Njena tožba proti TÜV Rheinland, v kateri je zahtevala 40.000 evrov odškodnine, je bila zavrnjena na prvi stopnji, prav tako je bila zavrnjena pritožba.