Zdravje

Začnite pomlad brez strupov v telesu

Sanja Čakarun
22. 3. 2015, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Svet okrog nas je v zadnjih desetletjih postal bistveno bolj onesnažen, v stvareh, ki nas obkrožajo, in v hrani, ki jo kupujemo, pa se skrivajo številne snovi, ki se nalagajo v našem telesu.

Thinkstock

To so dokazale že številne raziskave, na podlagi katerih so prepovedali uporabo teh snovi, a kaj ko za njimi prihajajo vedno nove, ki, preden jih odkrijejo in prepovedo, že najdejo pot v naše telo. V želji, da bi se tem strupom v čim večji meri izognili in jih izločili iz telesa, veliko ljudi posega po razstrupljanju oziroma razstrupljevalnih tretmajih.

»Vsak od nas bi si moral vsake toliko časa privoščiti razstrupljanje svojega telesa. Izvajamo ga lahko poljubno, najbolje pa ob menjavi letnih časov. Zdaj, ko prihaja pomlad, bo odličen čas za razstrupljanje jeter, urinalnega trakta, črevesja, kože in bronhialnega sistema,« pravi Alja Dimic, prehranska terapevtka iz Centra Holistic. Da je čas za razstrupljanje, po njenih izkušnjah lahko najlažje ugotovite po svojem počutju, ki ni več takšno, kot bi moralo biti. Utrujenost, razdražljivost, nihanje energije, prebavne težave, tesnobnost, težave s kožo, dihali, jetri, urinalnim traktom, hormonska neravnovesja, glivice in še marsikaj lahko kažejo na to, da je čas za razstrupljanje. In ker najbrž ni nikogar, ki ne bi kdaj v življenju izkusil vsaj enega od navedenih simptomov, se razstrupljanja loteva vse več ljudi.

Strupi ovirajo pravilno delovanje telesa

Škodljive snovi, ki jih s hrano ali na kak drug način dobimo iz okolja, v veliki meri vplivajo na delovanje prebavnega trakta, ki pa za pravilno delovanje telesa igra veliko vlogo. »Ko je naše črevesje preobremenjeno, tam pa se nahaja kar 80 odstotkov celic imunskega sistema, postanejo črevesne resice preveč prepustne in skoznje v našo kri prehajajo celi in neprebavljeni delci hrane in strupi. Naše celice imunskega sistema te tujke spoznajo kot vsiljivce, jih začnejo napadati, hkrati pa ob tem nastajajo določeni strupi. Vse te strupe morajo iz nas izločiti jetra, ki pa so kmalu zaradi obilice dela preobremenjena. Tako se vsi ti toksini začnejo kopičiti v naših tkivih in organih,« pojasnjuje proces zastrupljanja telesa prehranska terapevtka. Pri razstrupljanju torej pomagamo celicam, jetrom, urinalnemu traktu, bronhialnemu sistemu, koži in celotnemu limfnemu sistemu, da vse te toksine izloči in si tako hitreje opomore od strupenih presnovnikov. Telo je sicer že samo opremljeno s sistemom čiščenja odpadnih in strupenih snovi (s tem mislimo predvsem na delovanje jeter), vendar je dandanes tako obremenjeno s strupi, da mu moramo pri čiščenju pomagati, meni Dimičeva.

Vse to in še več vas že čaka v najnovejši Lepi&Zdravi!