Zdravje

5 slabih navad, ki so dobre

Ajda Janovsky
23. 8. 2014, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Menite, da so nezdrave navade bolj zabavne od škodljivih? Znanstveniki razkrivajo pozitivne učinke navad in razvad, ki veljajo za škodljive, a so v resnici dobre.

Thinkstock

1. Nekaj kilogramov preveč

Čeprav nas predvsem modne, delno pa tudi sodobne zdravstvene zapovedi silijo v prepričanje, da se moramo vsakega odvečnega kilograma bati kot hudič križa, je strah, kadar ne gre za velika odstopanja od normale, popolnoma odveč. Ameriški znanstveniki, ki so preučevali več kot dva milijona ljudi z indeksom telesne mase (ITM, izračunate ga tako, da delite težo v kilogramih z višino v metrih na kvadrat) med 25 in 30, so ugotovili, da ljudje, ki uradno spadajo v kategorijo pretežkih, nič bolj ne tvegajo, da bodo umrli zaradi raka ali zaradi bolezni srca in ožilja, kot tisti z normalnim ITM med 18,5 in 25. Rezultati so presenetili celo same znanstvenike, ki skušajo zdaj ugotoviti, zakaj je tako. Dr. Katherine Flegal, ena od znanstvenic, ki so sodelovale pri projektu, je prepričana, da so takšne rezultate dobili zaradi odstotkov starejše populacije, pri kateri so lahko odvečni kilogrami koristni kot zaloge pri prestajanju hudih bolezni. Njen stanovski kolega dr. Colin Waine opozarja, da ni tako pomemben ITM kakor to, kje se pri posamezniku kopičijo kilogrami: »Trebuh, večji od 94 centimetrov pri moških in 84 centimetrov pri ženskah, opozarja na večje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 ter bolezni srca in ožilja.« Če ste aktivni, v formi in je vaša postava bolj hruškaste oblike, naj vas nekaj odvečnih kilogramov sploh ne skrbi.

POZOR: Tveganje za zdravstvene težave zaradi debelosti skokovito naraste, če ste klinično debeli (imate ITM, večji od 30)!

 

Več vas čaka v najnovejši številki Lepe&Zdrave!