Zdravje

13 ženskih orgazmov

K. Š.
16. 8. 2014, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Čeprav so v preteklosti številni seksologi menili, da je vsak ženski orgazem povezan s klitorisom, danes ni več tako.

Thinkstock

Različne študije so namreč pokazale veliko več oblik sladke naslade, ki včasih nimajo zveze s klitorisom oziroma ščegetavčkom. Ena od njih je prepričala tudi nas, pod njo pa se je – jasno – podpisala ženska.

Ko nismo več zadovoljne le z enim …

Raziskave, ki so jih opravili skandinavski psihologi, so pokazale, da se povprečno ženske ne zadovoljijo več le z enim orgazmom. Večkratni orgazem namreč postaja pravilo vsakega boljšega spolnega odnosa, najboljše ljubimce pa so ženske začele meriti po tem, na koliko različnih načinov jih lahko spravijo do ekstaze.

 

Več jih je!

Ko smo začeli raziskovati različne oblike ženskih orgazmov, smo jih odkrili več, kot smo pričakovali. V prepričanju, da naj bi bilo ženskih orgazmov šest, sedem ali osem, nas je kaj hitro prekosila ameriška psihologinja Marine Balfour, ki trdi, da lahko vsaka ženska doživi kar enajst različnih orgazmov. In ko smo njenim dodali še dva druga, je nastal čudežni seznam SREČNIH 13. Preverite, koliko ste jih že doživeli in koliko jih pri sebi še morate odkriti!

 

1. ORGAZEM TOČKE G: Leta 1982 je z delom Alice Ladas »G-točka in druga nedavna odkritja o človeški seksualnosti« razprava o klitoralnem oziroma vaginalnem orgazmu ponovno oživela. Točka G, poimenovana po njenem odkritelju, nemškem ginekologu Gräfenbergu, se nahaja na notranji steni vagine, nekje na pol poti do maternice; obstajajo ugibanja, da gre za nekakšno rudimentarno strukturo prostate. Ladasova je v svojem delu trdila, da je ravno stimulacija G-točke tista, ki povzroči vaginalni orgazem pri ženski.

S tem se seveda strinja tudi Marine Balfour, ki pravi, da G-orgazem predstavlja najbolj občutljivo mesto vaginalne stene, nekateri mu pravijo celo notranji ščegetavček.

Namig, če točke G še niste našli: dr. Beverly Whipple svetuje, da si nožnico predstavljajte kot uro, pri čemer dvanajstica kaže proti popku. Točka G se običajno nahaja med enajsto in eno. V nasprotju s ščegetavčkom, ki moli iz kožice, točka G leži nad nožnično steno, ki obdaja sečnico, in je komaj opazna, kadar ženska ni vzburjena.

Intenzivnost orgazma: gre za zelo intenziven orgazem, v določenih primerih lahko pride tudi do ejakulacije.

 


2. HITRI ORGAZEM: Je zelo priljubljen, saj ga na ta način dosega večina žensk. Gre za stimulacijo klitorisa, ki velja za najbolj občutljiv del ženskega telesa.

Orgazmi ščegetavčka niso samo najpogostejši, ampak pogosto tudi najmočnejši. Večina žensk potrebuje neke vrste stimulacijo ščegetavčka, da lahko doživi orgazem. To je lahko ročna ali oralna stimulacija. Nekatere ženske se lažje vzburijo ob nežnih, mehkih dotikih, ki jim sledijo močnejši in hitrejši gibi. Drugim bolj prija samo nežen ali samo močan pritisk.

Intenzivnost orgazma: gre za srednje do zelo intenziven orgazem, odvisno od tega, v katerem položaju ga doživite.

 

3. NOŽNIČNI ORGAZEM: Orgazem poteka po istih živčnih poteh kot orgazem točke G. Pojavi se tudi s krčenjem pubokokcigealne (PK) mišice med penetracijo. Mišica PK se nahaja v medeničnem predelu, njen vpliv na intenzivnost orgazma pa je znanstveno dokazan. Ritmično utripanje – bodisi s kratkimi, hitrimi utripi bodisi z daljšimi in počasnejšimi – lahko stimulira živčne končiče. Ženske ta orgazem opisujejo kot globok orgazem, pri katerem imajo občutek potiskanja.

Intenzivnost orgazma: gre za srednje intenziven orgazem, ki je zelo globok.

 

4. TANTRIČNI ORGAZEM: Pri tantričnem orgazmu gre za zelo redko vrsto orgazma, ki se konča z žensko ejakulacijo. Bistvo tega orgazma je sprostitev negativnih čustev. Žensko napolni s pozitivno in evforično energijo ter občutkom izpopolnjenosti.

Intenzivnost orgazma: gre za srednje intenziven orgazem.

 

 

5. ORGAZEM TOČKE A: Marine Balfour je prepričana, da imajo ženske še eno vročo točko, ki se nahaja blizu točke G, nekje med materničnim vratom in mehurjem. Moški jo bo najlažje dosegel v misijonarskem položaju.

Intenzivnost orgazma: gre za zelo intenziven in močan orgazem.



6. GLOBOKI ORGAZEM: Marine parom pri tem orgazmu svetuje, naj poiščejo položaj, v katerem bo lahko on prodrl čim globlje, saj se ta točka nahaja zelo globoko v ženski vagini. Ženske ga navadno dosežejo nekoliko težje. Toda brez skrbi, vaja dela mojstra.

Intenzivnost orgazma: gre za šibek do srednje intenziven orgazem.

 


7. ORGAZEM TOČKE U: Gre za zelo majhno točko med sečnico in vagino. Že nekaj nežnosti lahko spodbudi zelo močan erotičen odziv.

Intenzivnost orgazma: gre za močan orgazem.



8. ORGAZEM PRSI: Orgazmu prsi Marine v svoji raziskavi ne nameni toliko pozornosti, mu je pa zato slavospev napisal dr. Herbert Otta, ki pravi, da je to eden najpogostejših ženskih orgazmov. Orgazem bradavic je po občutku enak klitoričnemu orgazmu, le da izhaja iz predela prsi. Nekatere ženske lizanje in ročna stimulacija dojk in bradavičk tako vznemiri, da doživijo vrhunec brez dotikanja genitalij. To samo dokazuje občutljivost kože in moč naših misli. Do orgazma prsi pridete tako, da vam partner nežno kroži z roko po vsaki dojki. Po začetni stimulaciji lahko partner začne z intenzivnejšimi gibi in oralnim zadovoljevanjem prsi. Intenzivnost orgazma: gre za srednje intenziven orgazem.

 

9. ORALNI ORGAZEM: Marine oralni orgazem opisuje kot zelo redkega, vendar nekatere ženske lahko pridejo do vrhunca že med samim poljubljanjem, lizanjem ali nudenjem oralne zadovoljitve svojemu partnerju.

Intenzivnost orgazma: gre za šibek orgazem.

 

10. ORGAZEM KOŽE: Moški dotiki imajo lahko čarobno moč, saj je za njen vrhunec lahko dovolj le nekaj božanja ali zelo čutna masaža. Nekatere ženske poročajo, da jih lahko stimulacija celotnega telesa pripelje do orgazma. Dejanski orgazem se resda dogaja v medenici, izzvale pa so ga partnerjeve roke, prsti in jezik.

Intenzivnost orgazma: gre za šibek do srednje intenziven orgazem.

 

11. ORGAZEM Z VIZUALNO SIMULACIJO: Gledanje dobrega pornografskega filma ali zelo vročih in nazornih fotografij lahko nekatere ženske vzburi do te mere, da doživijo orgazem, in to brez kakršnega koli telesnega dotika.

Intenzivnost orgazma: gre za šibek orgazem.

 

In še dva ženska orgazma, ki ju Marine Balfour ni vključila v svojo raziskavo, pa vemo, da obstajata?

12. ORGAZEM MATERNIČNEGA VRATU

Pri nekaterih ženskah lahko globok in stalen pritisk na maternični vrat pripelje do orgazma. Ob tem pritisku se vzdraži medenična živčna pot. Nekaterim ženskam, ki uživajo v tem, da jim moški vstavi pest v nožnico, je všeč, če jim ob tem draži maternični vrat.

 

13. ORGAZEM SEČNICE

Nekaterim ženskam prija stimulacija sečnice. Navsezadnje je s treh strani obdana s telesom ščegetavčka. Sečnica se nahaja med ščegetavčkom in ustjem nožnice. Vzdraži se med suvanjem pri občevanju, pa tudi pri oralni in ročni stimulaciji, kjer lahko uporabite bolj usmerjene gibe na manjšem predelu.