Slovenija

Knjižica Rdeča kapljica je doma v Piranu

Tilen Pajek
16. 8. 2014, 21.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Irena Dolinšek avtorica knjižice o krvodajalstvu, s katero želi otroke seznaniti s prostovoljstvom in darovanjem krvi, nas spomni, da lahko vsak reši življenje.

Tilen Pajek
Na pogovor z nasmejano upokojenko, ki je zaznamovala turistično zgodovino Portoroža, smo se odpravili na sončno teraso s pogledom na morje. Ko je kot animatorka v hotelu v 80. in 90. letih organizirala številne dogodke, se je domov večkrat vrnila v jutranjih urah. To se ji zgodi še danes, saj se izzivov in druženja z ljudmi nikoli ne naveliča. Je ljubiteljica morja, tetovaž in psov pa tudi oboževalka Harryja Potterja.
Tilen Pajek

S podporo Občine Piran, območnega združenja Rdečega križa in prostovoljcev, ki so sooblikovali knjižico Rdeča kapljica je doma v Piranu, je našla rešitev, kako bi tudi druge spodbudila k darovanju. Javnosti je predstavila zgodbo o vili, ki je morju ukradla tri dragocene kapljice vode in jih podarila ljudem. S to simboliko je bralca opomnila, da je lepo deliti in pomagati. »Najmlajše je treba ozaveščati, da darovanje krvi ni nič grozljivega. To je del vseh nas in gre za plemenito dejanje. Če otrok raste s tem prepričanjem, izgubi strah in ugotovi, da je tudi sam darovalec življenja,« za Svet24 pojasni sogovornica.

Septembra bo izšel ponatis, ki bo namenjen vrtcem in osnovnim šolam, kot pripomoček za promocijo krvodajalstva med najmlajšimi. Dolinškova je tega izredno vesela, saj zaupa otroškim sposobnostim dojemanja, in ob tem pravi: »Z igro otroci spoznajo osnove o darovanju krvi, imajo pa tudi veliko vprašanj. Navdušuje me, da ne glede na internet in medije, ki jih obkrožajo, radi prisluhnejo in se animaciji popolnoma prepustijo.«

Tilen Pajek

Zgodba se odvija v Piranu, prepletena s pomembnimi simboli obmorskega mesta, kar nazorno prikazujejo tudi ilustracije Fulvie Zudič, ki je avtoričina velika prijateljica in se poznata že vrsto let: »Radi sodelujeva pri različnih dogodkih, ki so prostovoljno ali dobrodelno obarvani. Pri oblikovanju knjige sem vedela, da bo ona ilustratorka. Jaz sem podarila zgodbo, ona ilustracije, ki so točno take, kot sem si jih predstavljala.«

Čeprav je komaj izšla knjižna oblika, pa avtorica že razmišlja tudi o gledališko-plesni predstavi skupaj z akrobatsko skupino Flip. Ne nazadnje gre za prvovrstno pravljico, ki nas spomni, da je humanitarnost odgovoren del odraščanja.