Zdravje

Korenček za žametno kožo

U.K.
16. 8. 2014, 16.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Korenček je odličen za vid, za razstrupitev organizma in še za marsikaj drugega. A mi vam ga tokrat predstavljamo na malce drugačen način kot hranljivo masko za nego kože, ki jo preprosto in hitro pripravite sami doma.

Korenje vsebuje veliko vitaminov in mineralov (vitamina A in B – folna kislina, železo, kalij, magnezij, mangan, žveplo, baker) in je zato nadvse uporabna zelenjava, tudi kar zadeva lepotne pripravke. V tej maski se izvrstno dopolnjuje z oljem iz pšeničnih kalčkov (vsebuje veliko vitamina E) ter medom in jogurtom, ki kožo nahranita.

Sestavine

Za pripravo maske boste potrebovali večje korenje (po možnosti z domačega vrta ali ekološke pridelave) ali dve veliki žlici čistega korenčkovega soka. Druga pomembna sestavina je približno pet žlic olja pšeničnih kalčkov, ki ga lahko naredite sami ali kupite že narejenega v kateri od spletnih trgovin. Potrebovali boste tudi dve žlici medu, dve žlici jogurta, ustekleničeno negazirano vodo in tudi žličko škrobne moke ali gline v prahu.

Priprava vam vzame pet minut

Iz korenčka iztisnite sok ali uporabite že narejenega. Potrebujete dve žlici, ki ju zmešate z oljem iz pšeničnih kalčkov, medom, jogurtom. Vse sestavine temeljito premešajte. Če je mešanica pregosta, dodajte še malo olja iz pšeničnih kalčkov ali korenčkovega soka, če je mešanica preredka, pa ji dodajte glino ali škrob. Masko enakomerno nanesite na očiščen obraz in vrat ter pustite na obrazu približno dvajset minut. Nato masko odstranite z ustekleničeno negazirano vodo in kožo nežno osušite – po možnosti na zraku.

Pri starajoči se ali poškodovani koži priporočamo uporabo vsak dan, pri suhi koži enkrat tedensko, pri drugih vrstah kože pa enkrat na tri tedne. Masko lahko hranite v hladilniku do šest ur.

S korenčkom nad najstniške akne

S sveže pripravljenim korenčkovim sokom lahko premagate tudi najstniške akne. Naribajte en očiščen korenček in ročno izcedite sok. Lase zavežite v čop in jih pred oranžnim sokom zaščitite s trakom ali brisačo. Iztisnjeni korenčkov sok nanašajte na obraz s prsti in pustite, da deluje vsaj 20 minut, nato operite kožo s toplo vodo. Ne prestrašite se, če bo sprva malce bolj oranžna, saj se bo barva že po nekaj dodatnih pljuskih vode hitro sprala.