Zdravje

Triki za vitko postavo

Tina Ambrožič
15. 8. 2014, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Male spremembe, ki jih boste z našo pomočjo uvedli v svoj vsakdan, so najboljši način, da si pridobite želeno postavo.

Želite izgubiti odvečne kilograme brez diete? Dobra novica, tudi to je mogoče! Male spremembe, ki jih boste z našo pomočjo uvedli v svoj vsakdan, so namreč najboljši način, da si pridobite želeno postavo.

 

Več manjših obrokov dnevno

Če boste jedli le enkrat ali dvakrat dnevno, bo vaše telo to dojelo kot znak, da stradate. Posledično bo zaužito hrano začelo nalagati in s tem se bodo kopičili tudi kilogrami. Zato vam polagamo na srce – začnite jesti. Dan začnite z uravnoteženim zajtrkom, čez dan pa zaužijte več manjših obrokov. Prvi bo pognal vašo presnovo, vsi nadaljnji obroki, ki naj se vrstijo na približno tri ure, pa bodo ohranjali raven vaše energije in vam preprečili prenajedanje.

 

Hrana naj bo kakovostna

Seveda je naslednje logično vprašanje, kaj jesti, da bi (po)ostali vitki in zdravi. Odgovor je preprost: hrana, ki jo uživate, naj bo kakovostna in polnovredna. Sveže sadje in zelenjava, polnovredna žita, ribe, belo meso, zdrave maščobe itd. Potrudite se, da si obrok pripravite sami in da si ga nesete s seboj v službo. Tako boste natančno vedeli, kaj in koliko jeste.

 

Vlaknine so nujne

Naj bodo na vašem jedilniku pogosteje zelenjava, sadje in polnovredna žita, ki so dober vir vlaknin. Tovrstna hrana je tudi zahtevnejša za žvečenje, vlaknine v njej pa telo težje prebavi in pri tem porabi več energije ter s tem tudi več kalorij. Dokazano je, da so ženske, ki so povečale dnevni vnos vlaknin z 12 na 24 gramov, v telo absorbirale do 90 kalorij manj dnevno. Kar pomeni, da vam vlaknine lahko na dolgi rok pomagajo pri izgubi kilogramov.

 

Jejte počasneje

Za hrano si vzemite čas: pred obrokom se sprostite, izključite vse moteče elemente ter uživajte v vonju in okusu hrane, ki jo seveda tudi dobro prežvečite. Tako bo telo imelo čas, da vam pravočasno sporoči, kdaj ste siti. In prav verjetno je, da boste ob tem ugotovili, da ste pojedli manj kot običajno.

 

Postavite si meje

Četudi smo lačni, nam ni treba pojesti nenormalnih količin hrane, da bi se nasitili. Pravzaprav je dobro, da si postavimo meje in si hrano odmerimo ali jo razporedimo na manjše krožnike.

Enako je tudi pri sitosti. Ustavimo se takrat, ko začutimo, da se bližamo polnosti. Če imamo na primer lestvico sitosti od 1 do 10, naj bo čas za zaključevanje obroka na točki med 5 ali 6.

 

Zmerno z alkoholom

V alkoholnih pijačah je veliko skritih kalorij, zato je dobro, da se pri uživanju teh omejimo. Pol kozarčka ali kozarček bo dovolj, da z njim obogatite svoj obrok pri kosilu ali večerji. Vse ostalo je le nepotrebno nalaganje kalorij, ki jih vaše telo ne potrebuje.

 

Včasih si privoščite tudi kaj 'prepovedanega'

Ne priporočamo vam, da imate seznam dovoljene in prepovedane hrane, saj si boste te želeli še bolj. Dobro pa je, da je mastna in/ali sladka hrana redkeje na jedilniku. Vseeno pa si jo občasno le privoščite, saj majhne pregrehe ne škodijo, če z njimi ne pretiravate.

 

Vadba naj bo del vsakdana

Veliko ljudi ima nenehno kakšen izgovor, da si ne vzame časa za telovadbo. A dejansko čas imamo, če si ga le vzamemo. In vadba je nekaj, kar bi si morali želeti početi vsak dan, saj nas ne le poživi, ampak pomaga tudi pokuriti tistih nekaj odvečnih kalorij in pripomore k bolj čvrstemu in lepše oblikovanemu telesu. Če nimate veliko časa za konkretno vadbo, poskusite že s tem, da se sprehodite ali odkolesarite do službe ali trgovine, namesto dvigala izberite stopnice in namesto da posedate pred televizorjem, peljite psa na dolg sprehod. Tako preprosto je, le odločiti se moramo, da se bomo premaknili z mesta. Dober občutek, da smo nekaj naredili zase, in sčasoma vidne spremembe na telesu pa so neprecenljivi.

 

Menjujte vadbo in tempo

Če v vadbi že uživate, pa rezultati še niso taki, kot si jih želite, poskusite tako, da vadbo menjujete. Na primer tako: danes izberite aerobiko, jutri dvigajte uteži, nato sledi tek, čez vikend kolesarjenje in tako dalje. Telo namreč z določeno vadbo krepi le eno vrsto mišic, zato je dobro kombinirati različne vadbe in si tako utrditi različne skupine mišic. Ker bo telo nenehno izpostavljeno novim izzivom, bo pokurilo tudi toliko več kalorij.