Zdravje

7 korakov do boljšega zdravja

Petra Žigon
16. 8. 2014, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vse, kar vam bomo v tem članku zaupali, je nujno potrebno za boljše zdravje, za boljše počutje in posledično tudi za lepši videz.

Shutterstock

Kaj je najhuje? Da se vsega tega že zavedamo in vsemu navkljub dnevno ne naredimo dovolj zase. Nudimo vam sedem preprostih korakov, ki vam bodo pomagali, da izboljšate kakovost svojega življenja. Če se vam zdijo zahtevne spremembe jedilnika in dnevne rutine preveč naporne, začnite z majhnimi koraki.

 

1. PIJTE DOVOLJ VODE

Povprečna ženska naj bi spila približno dva litra vode, kar je seveda odvisno od tega, koliko se dnevno gibljete, in od vaše teže ter seveda tudi od vremenskih razmer. Velja tudi pravilo, da za vsako skodelico kave spijemo dva kozarca vode več, in za vsako pivo kar tri kozarce več, saj alkohol in kofein dodatno dehidrirata telo. Voda je pomembna zato, ker pomaga čistiti telo, kožo in tudi kri ter celo pomaga pri napetosti kože (torej manjši količini gubic). Morda je vaš nenehen glavobol rezultat dehidriranosti.

 

2. GIBAJTE SE VSAJ 30 MINUT

    Če ste popolnoma nešporten tip človeka, najbrž že zavijate z očmi. Če nimate kondicije, vas najbrž mika, da bi tole kar preskočili. Vendar je gibanje koristno, saj sproža kemikalije v telesu, ki se pomagajo boriti proti raku in uravnavajo krvni pritisk. Lahko to pomeni, da jutro začnete z ogrevalnimi vajami, kar je predvsem priporočljivo vsem, ki imate sedeče ali stoječe službe, lahko pa samo to, da avto parkirate dlje in pešačite do vhoda v stavbo, kjer delate ali imate sestanek, ali pa se namesto dvigala povzpnete po stopnicah. Počasi, brez prisiljenega napora, saj vas nihče ne podi.

     

    3. NASPITE SE

      Ste že opazili, kako imate več energije, če ste naspani? Več naredite, boljše se odzovete, vaš um je bistrejši in predvsem ne zehate polovico dneva? Spat se odpravite najpozneje ob pol enajstih zvečer, saj telo običajno potrebuje vsaj sedem ur spanca, da se regenerira, in najpomembnejše obdobje spanca je do polnoči. Prav zato boste veliko bolj pobiti, če se spravite spat ob polnoči, kot pa če oči zatisnete ob desetih.

       

      4. MEDITIRAJTE IN SE SPROŠČAJTE

        Veliko ljudi meni, da je meditiranje izguba časa. V resnici je prav tako pomembno kot spanje in gibanje. Vsakdo ima drugačno obliko meditacije. Nekateri ob prihodu iz službe potrebujejo pol ure ali eno uro zase, da se sprostijo. Drugi uro pred spanjem berejo ali pa si ogledajo kak film. Vsi strokovnjaki priporočajo, da ne gremo od delovne mize v posteljo brez premora, ker je to prevelik stres za možgane in se nikoli ne bomo resnično odpočili. Prav tako morate jutro začeti počasi. Vse to je lahko vaša meditacija.

         

        5. 'ZELENJAVČITE'

          Čeprav je res, da ne moremo vedno uiti slabim genom, ki so nam jih predali naši starši, pa jih na nek(aj) način(ov) lahko precej učinkovito prelisičimo. Poleg tega, da se izogibajte gaziranim pijačam, jejte veliko zelenjave, sadja in belega mesa ali rib ter različnih jagod, od borovnic do acai jagod. Izogibajte se rdečemu mesu in obdelani, vnaprej pripravljeni hrani, ki jo lahko samo pogrejete. In ne pozabite, da je zelenjava najbolj zdrava surova. Jejte tudi vsake dve ali tri ure v manjših obrokih in nikar ne stradajte ves dan ter se zvečer napokajte do onemoglosti. Žvečite počasneje, strokovnjaki svetujejo klasično glasbo med večerjo, saj navadno žvečimo v ritmu.

           

          6. JEJTE MANJ SLADKORJA

            Predvsem tistega, ki se skriva v bohotnih sladicah. Seveda razumemo, da si dekle kdaj pač mora privoščiti slasten košček torte, a naj bo to bolj izjema kot pravilo. V kavo vsujte en sladkorček namesto dveh, uporabljajte rjavega ali pa celo nadomestna sladila, kot je denimo agavin sirup. Sladkor žal najdemo tudi v skoraj vsaki obdelani hrani, ker je poceni in dobro dopolni okus.

             

            7. IZBERITE SVOJO ODLOČITEV

              Lahko je to nakup pedometra, ki vam bo štel korake, lahko so to keglove vaje, ki jih boste delali bolj redno, lahko je kuhanje kave doma, namesto da se ustavite v kavarni na poti v službo za lonček s seboj (prihranite čas, denar in kakovost), vsaj enkrat tedensko jejte polnozrnate testenine ali riž in imejte vegetarijanski dan, se dvakrat tedensko sprehodite brez telefona za dve uri, nitkajte zobe (zmanjšajte vnos bakterij v svoje telo in nevarnosti za ustno votlino), srkajte sončev vitamin D in še in še. Srečno!