Zdravje

Pozor! Smrtno nevarna bakterija v morju!

K.A.
15. 8. 2014, 16.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zdravniki opozarjajo, da naj kopalci nikakor ne odhajajo v morje, če imajo po telesu kakršne koli ranice.

Ameriški zdravniki so upozorili kopalce na Floridi, da naj nikar ne hodijo v vodo, če imajo na telesu kakršnekoli ranice, saj bi se lahko okužili z bakterijo Vibrio vulnificus, ki razžira meso in je smrtno nevarna.

Nevarnim bakterijam prija toplo floridsko morje, zato se tam zadržujejo v velikem številu. Po podatkih floridskega Centra za preprečevanje in kontrolo bolezni omenjena bakterija v želodcu povzroča hude bolečine, posledično pa pride tudi do bruhanja in visoke vročine. V primeru, ko se z bakterijo okužijo odprte rane pa lahko pride do gnitja kože in hudih čirov.

Bakterija se lahko prenaša tudi preko okužene hrane, kot so recimo školjke. Letos se je na Floridi okužilo že najmanj 11 ljudi, dva sta že umrla. Leta 2013 pa je obolelo 41 ljudi, za 11 pa se je okužba končala tragično.

Florida pa ni edina zvezna ameriška država kjer so odkrili nevarno bakterijo. Strokovnjaki so jo zasledili še v Alabami, Texasu, Louisiani in Mississippiju. Lani so okužene školjke povzročile pravo epidemijo, saj je bilo v 13 zveznih državah kar 104 okuženih.

Večina ljudi se pozdravi z antibiotiki, a ko pride do hujših primerov je največkrat rešitev le operacija ali pa amputacija dela telesa. Pri imunsko slabše odpornih ljudeh se lahko pojavi tudi infekcija krvi, ki je v 50 odstotkih primerih usodna.

Strokovnjaki zato svetujejo sledeče preventivne ukrepe: ne hodite v morje, če imate odprte rane, nosite zaščitno obleko med lovom školjk, školjke dobro prekuhajte in nikakor ne jejte surovih, školjke pojejte takoj, ko ste jih skuhali.

Vibrio vulnificus je vrsta bakterije, ki živi v slavnih ali toplih rečnih vodah. Je podobna bakteriji kolere. Prvič je udarila leta 1976. V primeru okužbe rane je smrtnost 25 odstotna, v primeru okužbe s hrano 50 odstotna. Večina obolelih umre že 48 ur po okužbi. Tipična je za tople vode v Mehiškem zalivu.