Zanimivosti

Program Galileo: V vesolje izstrelili dva navigacijska satelita

STA/ mv
23. 8. 2014, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Francoski Gvajani so danes v vesolje izstrelili dva satelita v okviru satelitskega navigacijskega programa EU Galileo. S satelitoma, ki ju je v orbito poneslo rusko plovilo sojuz, se je število satelitov v konstelaciji Galileo povečalo na šest, navigacijsko omrežje pa je vse bliže polni operativnosti.

Arhiv Svet24.si

Satelita naj bi izstrelili že v četrtek, vendar so morali izstrelitev zaradi slabih vremenskih razmer preložiti na petek  Slabe štiri ure po izstrelitvi naj bi se satelita ločila in začela krožiti na višini 23.500 kilometrov nad Zemljo. 5,4 milijarde evrov vredna konstelacija Galileo naj bi predstavljala alternativo ameriškemu navigacijskemu sistemu GPS in ruski različici Glonass. Uporabnikom bo globalni satelitski navigacijski sistem pod evropskim civilnim nadzorom zagotavljal informacije o položaju in času z večjo natančnostjo in zanesljivostjo kot pri trenutno obstoječih sistemih.

Od leta 2011 so bili izstreljeni štirje sateliti Galileo, EU pa načrtuje, da bo pred koncem tega desetletja operativnih 30.