Zdravje

Vsestransko uporabna semena

sj
17. 8. 2014, 14.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Semena chia so odličen vir maščobnih kislin omega-3, antioksidantov in dragocenih hranil. Prav tako so bogata z vlakninami in jih ni treba mleti, da lahko telo iz njih vsrka, kar potrebuje. Semena chia je mogoče uporabljati na veliko načinov.

1. Chia kot posip

Verjetno najlažji način vključevanja semen chia v prehrano je, da jih preprosto posujete po jedi, na primer po žitaricah za zajtrk, pecivih in celo mesnih jedeh. Dodate jih lahko pred kuhanjem ali po njem. Semena imajo oreščkast okus, zato jih lahko jeste tudi sama. Če jih posujete po pecivu pred pečenjem, dobijo malce drugačen, močnejši okus, če jih posujete po peki, pa to naredite takoj, ko je pecivo še vroče, da se semena primejo na površino. Semena so tudi krasen dodatek mlečnim izdelkom, na primer jogurtu ali celo sladoledu. Za obogatitev okusa jih lahko zmešate v marmelado ali sadni namaz. Lahko jih posujete po solatah in drugih svežih zelenjavnih jedeh, in sicer tako kot oreščke ali semena. Vmešate jih lahko v preliv za solato, preden jo postrežete.

 

2. Chia kot zamenjava za sestavine

Ne glede na vrsto jedi, ki jo pripravljate, lahko s semeni chia verjetno zamenjate katero od sestavin. 

- Jajca ali olje lahko zamenjate z želejem iz semen chia. Zmešajte žlico semen chia s ¼ skodelice vode, s čimer lahko zamenjate eno jajce ali četrt skodelice olja v receptu. V večini receptov lahko zamenjate približno 25 % sestavin s semeni chia, ne da bi znatno spremenili okus jedi.

- Zgostitev jedi. Ker semena v tekočini ustvarijo želatino, jih lahko namesto škroba ali moke uporabite za zgostitev jug, obar, omak in marinad. Vmešate jih lahko tudi v smutije in sokove, ki bodo dobili popolnoma novo teksturo. Če ste po pomoti dodali preveč tekočine v recept, kar velja tudi za testo za peciva, lahko s semeni chia testo zgostite, saj bodo vsrkala odvečno tekočino.

 

3. Chia kot vezivo

S semeni chia lahko vežete sestavine, na primer mesne kroglice ali mesno štruco. V maso samo dodajte v vodi zmešana semena. S semeni chia lahko tudi popestrite želatinaste izdelke, kot so želeji, džemi in celo kompoti.

 

4. Dodatek v tradicionalnih receptih

Semena chia so vsestranska, zaradi nežnega okusa pa jih je mogoče uporabiti kot dodatek skorajda katerikoli jedi. V nekaterih primerih boste morali dodati več tekočine, da jed ne bo presuha ali pregosta. Z malce eksperimentiranja boste odkrili primerne količine semen chia za vaše recepte.

 

- Vmešajte semena chia v enolončnice. Dodajte jih vsaj 15 minut pred koncem kuhanja, da boste ugotovili, če je treba doliti tekočino. V tem primeru dodajte tekočino, ki ste jo uporabljali v izvirnem receptu (juho, mleko, vodo, sok ipd.).

- Dodajte semena chia namazom. Zaradi oreščkastega okusa in fine teksture lahko semena chia dodate vsakemu namazu za sendviče kot dodaten vir vlaknin in hranil.

- Dodajte semena chia masi ali testu za paniranje oziroma cvrtje. Semena chia lahko dodate masi za paniranje piščanca, svinjine, rib, zelenjave in tofuja za dodaten okus, prav tako pa bo jed bolj hrustljava.

- Vmešajte semena chia v mešanice oreščkov. V domačo študentsko hrano ali doma pripravljene prigrizke z oreščki lahko brez težav dodate semena chia za večjo hranilno vrednost in več okusa. Semena chia lahko vmešate tudi v hranilne napitke in sokove za športnike ali nadomestilo za zajtrk.

 

Foto:

Semena chia so sicer izjemno zdrav dodatek uravnoteženi prehrani, če jih boste uživali pri vsakem obroku, pa bodite pozorni, saj boste na tak način v prehrano vključili znatno več maščob.