Zdravje

6 topilcev maščob

Maša Rener
24. 3. 2014, 18.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ne da bi vam razlagali celotno znanstveno razlago, zakaj in kako deluje, vam predstavljamo hrano, ki pomaga topiti maščobo. Seveda pa to žal še vedno ni čudežna bližnjica, s katero lahko nadomestite gibanje.

Zeleni čaj

Kofein, ki je sestavina zelenega čaja, je poživilo, ki dviguje srčni utrip in tako prisili telo, da hitreje porablja kalorije. Poleg tega zeleni čaj vsebuje katehine – snovi, za katere nekateri strokovnjaki menijo, da pomagajo pri kurjenju maščob okrog trebuha. Govora je o treh popitih skodelicah zelenega čaja na dan.

Cimet

Četrtino do cele čajne žličke te začimbe vmešajte v nekaj, kar vsak dan jeste (recimo marinado, jogurt). Cimet pomaga krvnemu sladkorju priti v celice, kjer se porabi kot energija in zato manj shranjuje kot maščoba.

Jogurt

Mleko in mlečni izdelki so na slabem glasu zaradi veliko kalorij, a navadno posneto mleko in jogurt vsebujeta tudi koristne probiotike – prijazne bakterije, ki pomagajo zmanjšati količino maščob, ki jih vsrka vaše telo.

Sadje

Ananas in papaja vsebujeta naravne encime, ki pospešijo razgradnjo beljakovin na aminokisline. Med sadeže, ki pripomorejo k izgorevanju največ maščob, spadajo tudi agrumi (grenivke, limone …), ki pospešijo presnavljanje in zalagajo z bogato količino vitamina C, ki znanstveno dokazano pripomore k izgorevanju maščob. Zmerne količine si jih privoščite pred spanjem, saj se bo tako ponoči tvoril rastni hormon, ki bo poskrbel, da se bo povečal mišični tonus, s tem pa bo hitrejša tudi razgradnja podkožnega maščobnega tkiva. Zjutraj pa lahko popijete kis in limono, zmešano z vodo. Ta napitek učinkovito topi maščobe in prečisti telo ter vam uredi prebavo.

Perutnina in ribe

Perutnina brez kože vsebuje veliko beljakovin, in ker so te težje prebavljive, telo posledično porabi približno 25 odstotkov več energije, da jih prebavi. Torej, vsaj teoretično, kosilo z visoko vsebnostjo beljakovin nekoliko bolj pospeši presnovo kot kosilo, sestavljeno iz ogljikovih hidratov – ob enaki kalorični vrednosti obeh. Tudi ribe so dober vir beljakovin in zdravih maščob ter zato idealno živilo za kosilo ali večerjo. Obenem tudi pozitivno vplivajo na telesni hormon leptin, ki je odgovoren za shranjevanje in izgorevanje kalorij.

Čili

Alkaloidi, ki povzročijo pekoč občutek ob zaužitju čilija, segrejejo telo in posledično povzročijo, da telo porabi kar nekaj dodatnih kalorij. V kombinaciji s svojimi priljubljenimi jedmi ga lahko uživate surovega, kuhanega, posušenega ali v prahu.