Zdravje

Sindrom hitečih žensk - napolnite se z energijo

Inja Jurič
22. 3. 2014, 11.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Skodelic kave ne štejete več, pestijo vas nadležni podočnjaki in najraje bi zadremali kar za delovno mizo. Vam je znano? Pomanjkanje energije občasno pesti vsakogar med nami, pripišemo pa ga lahko preveliki količini dela, nenehnemu stresu ali slabi organiziranosti. Kronična utrujenost pa lahko začne kmalu spodkopavati naše zdravje.

Strokovnjaki so ugotovili, da se takrat, ko smo izčrpani, število stresnih hormonov, kot je kortizol, v organizmu poveča, s tem pa oslabi imunski sistem, kar lahko hitro privede do infekcije. Sčasoma lahko povečana količina kortizola v krvi pripelje do razjed na želodcu, krvnih strdkov, sladkorne bolezni, povečane telesne teže in depresije. Kar 40 odstotkov žensk trpi za izčrpanostjo in pomanjkanjem energije. Ameriški zdravniki so to poimenovali »sindrom hitečih žensk«, saj je simptome, ki lahko vodijo v resno depresijo, pripisati hitremu življenjskemu tempu in prevelikim zahtevam, ki jih imajo ženske do sebe.

Vaših dnevnih obveznosti sicer ne moremo zmanjšati, lahko pa vam ponudimo nekaj namigov, kako poiskati fizične, duševne in čustvene rezerve in se spet napolniti z energijo.

Če vam naši nasveti ne bodo pomagali v treh tednih, pa obiščite zdravnika, saj je lahko vzrok vaše utrujenosti tudi slabokrvnost ali upočasnjeno delovanje žleze ščitnice. Vsak izmed korakov naj bo samo delček v vašem mozaiku boljšega počutja in nabiranja energije. Med našimi nasveti izberite tiste, ki ustrezajo vašemu načinu življenja.

Skrbite za telo
Gibanje. Eden od učinkovitih načinov za pridobivanje energije je več gibanja. Ko se gibljete, se pospeši srčni utrip, v telo pride več kisika, presnova se pospeši in raven serotonina (hormona sreče) se poviša.

Zeleni čaj. Čaj je boljši od kave zaradi dveh razlogov. Vsebuje le tretjino toliko kofeina kot kava, kar pomeni, da vas bo poživil, ne bo pa povzročil nervoze ali bolečin v želodcu, poleg tega je v njem veliko antioksidantov, ki odlično ščitijo pred rakom. Pijte predvsem pravi ekološko pridelani zeleni čaj.

Pokončna drža. Če niste zravnani, obremenjujete nekatere mišice in izgubljate nepotrebno energijo. Zato stojte in sedite vzravnano, ramena potisnite nazaj, in tudi kadar ste sproščeni, se ne zgrbite v dve gubi, ampak se vzravnajte.

Spodbudni vonji. Nekateri vonji, na primer mentol, evkaliptus ali jasmin, stimulirajo del možganov, ki skrbi za našo budnost. Zato izberite šampon ali milo s katerim od teh vonjev, malo šampona pa natočite tudi v stekleničko, ki jo boste nosili s seboj. Kadar ste utrujeni, jo odprite in povohajte vsebino, kar vas bo v trenutku prebudilo. Pomaga tudi vonj kreme za sončenje, ki vas bo v mislih odnesla na morje in v čase, ko ste imeli energije na pretek.

Zdrav zajtrk s kosmiči. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki za zajtrk jedo polnozrnate kosmiče, bogate z vlakninami, čez dan veliko več energije kot tisti, ki jedo klasičen zajtrk. Vlaknine izločajo maščobne kisline, ki jih telo porablja kot vir energije.

Nahranite možgane

Vzemite si odmor za možgane. Možgani tehtajo le dva odstotka vaše teže, a zahtevajo kar 20 odstotkov kisika, ki pride v telo. Nič čudnega torej, da je celodnevno sedenje v pisarni tako utrujajoče. Pogosti odmori bodo nadomestili primanjkljaj energije. Raje vsake pol ure vstanite in se za nekaj sekund pretegnite, kot da si vsaki dve uri vzamete petnajstminutni odmor. Tako bo telo ves čas na preži in ne bo imelo časa, da bi začutilo utrujenost.

Osredotočite se na eno nalogo. Ko se osredotočate na eno stvar, ste učinkovitejši in zahtevano opravite v krajšem času. Zato si ne nalagajte več opravil naenkrat, saj se v tem primeru možgani bolj naprezajo in zato porabljajo več glukoze, kar čutimo kot utrujenost.

Prepevajte si. Vaša najljubša pesem vas lahko v trenutku spravi v dobro voljo, tudi ko obtičite v gostem prometu ali občutite tesnobo pred pomembnim sestankom. Zato brez obotavljanja - pojte, plešite in se veselite!

Spite od šest do osem ur. Toliko potrebujejo možgani, da se obnovijo in pripravijo na napore naslednjega dne. V tem času prehaja kalcij v možganske celice in daje ukaze nevronom, da obnovijo svoje povezave in ustvarjajo nove. Zato se zbudite sveži in sposobni učinkovitega razmišljanja.

Koristne računalniške igrice. Igranje računalniških igric je dejansko lahko koristno (a tega raje ne povejte otrokom). Tovrstna zabava ni samo posladek za možgane, ampak ima lahko podoben učinek, kot če bi tekli okrog vaše poslovne stavbe. Pri igranju računalniških igric se pospešita srčni utrip in presnova, podobno kot bi se pri lahki telesni aktivnosti. Poleg tega se sproščajo hormoni, ki povišajo raven krvnega sladkorja, kar vas napolni z dodatno energijo.

Hrana za čustva 

Pokličite ljudi, ki so vam blizu. Kadar ste utrujeni in brez energije, velikokrat pomaga pogovor s prijateljico, tudi po telefonu. Dober pogovor nas nevidno napolni tudi z novo mero energije.

Izognite se prepirom. Prve minute po prihodu domov smo utrujeni, napeti in lačni, zato takrat velikokrat pride do prepira. Da bi se temu izognili, napolnite svoje baterije na poti domov. Privoščite si zdrav prigrizek, na primer jabolko, ki bo dvignilo raven sladkorja v krvi in vas napolnilo z vitalnostjo ter pregnalo prvo lakoto.

Organizirajte se. Pospravite predal delovne mize, svojo torbico ali omaro in si tako pridobite novo energijo. Če si uredimo naše okolje, se tudi v naši notranjosti nekako vzpostavi red. Vsekakor je vredno poskusiti.

10 izvirnih nasvetov za premagovanje utrujenosti

Odpravite se v katero od praznih pisarn in glasno zakolnite. To vas bo zanesljivo napolnilo z adrenalinom!
V roke vzemite svojo diplomo, ki vas bo spomnila na to, koliko energije ste imeli, da ste prišli do nje. Takoj se boste počutili bolje.
Zapojte si kakšno poskočno, vam ljubo pesem, na primer Simply the Best od Tine Turner. To vas bo vsakič znova spravilo v dobro voljo.
Zaklenite vrata pisarne in za petnajst minut zadremajte, naslonjeni na mizo. Paziti morate samo na to, da vam na obrazu ne bodo ostale zaležanine od rokavov, ki bi izdale vaše početje.
Pomislite na seks in takoj boste pozabili, da ste utrujeni.
Ko sedeč pred računalnikom opazite, da vam pada koncentracija, pojdite do sosednje mize na kratek klepet s sodelavko in utrujenost bo takoj minila.
Nekaterim svojim prijateljicam pošljite šaljiva telefonska sporočila. Smeh bo vas in njih spravil v dobro voljo in takoj boste pozabili na utrujenost.
Če le morete, skočite na kratek sprehod, pa čeprav samo do bankomata in nazaj. Takoj boste bolj spočiti in pripravljeni na nove delovne izzive.
Umijte si zobe in spijte kozarec ledene vode. Opazili boste močan prebujevalni učinek.
Zmasirajte si ušesa in senca. Ne boste verjeli, kako blagodejno to vpliva na vse telo.