Zdravje

Kako lahko sami najbolj vplivate na nespečnost

K. Š.
7. 1. 2014, 16.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Za vas imamo nekaj nasvetov, kako si lahko sami pomagate, če ne morete spati ...

Poskrbite za prehrano, ki naj bo čim bolj zdrava, z malo škroba in sladkorja, predvsem pa se izogibajte poživilom – kavi in zelenemu čaju – ter poskrbite za zmerno telesno vadbo, ki naj bo na vašem urniku od tri- do štirikrat na teden po 20–30 minut. Vzpostavite ritem, ki naj bo enak vsak dan, vsak dan se odpravite spat ob isti uri in vsako jutro vstanite ob isti uri.

Razvajate se!

Kopel in masaža pred spanjem veljata za odlično sprostitev.V vodo lahko dodate magnezijev sulfat, ki sprošča mišice. V kopel lahko kanete tudi nekaj kapljic eteričnih olj sivke, kamilice, vrtnice, majarona ali nerolija, ki tudi pomirjajo. Če vam namakanje v vodi ne diši, prosite partnerja, naj vas s temi olji nežno zmasira. Pol ure pred spanjem popijte skodelico čaja iz šentjanževke, cvetov lipe, pasijonke, koprive ali hmelja. Pri nespečnosti zaradi živčne napetosti poskusite s čajem iz sporiša, čeladnice ali rumene vrtne koprive.

In še odličen recept za čaj proti nespečnosti. Potrebujete: 50 gramov jegliča, 25 gramov sivkinih cvetov, 10 gramov šentjanževke, 15 gramov hmeljnih storžkov, 5 gramov baldrijanovih korenin. Zvrhano čajno žličko mešanice poparite s ¼ litra vode in jo namakajte tri minute. Vroč čaj pijte pred spanjem, po potrebi ga sladkajte z medom.

 
Svojo težavo lahko premagate tudi s preprostimi koraki:
– Ustvarite si udobno okolje za spanje. Zagotovite, da bo v spalnici primerna temperatura. V spalnici naj bo čim bolj temno. Če vas svetloba kljub temu moti, si lahko nadenete masko za spanje.
– Spalnica naj ne bo delovni ali študijski prostor, ampak kotiček za sprostitev.
– Izogibajte se alkoholu, kofeinu in kajenju. Alkohol lahko povzroči zaspanost, vendar boste spali nemirno in težko. Kofein, ki ga poleg kave vsebujejo tudi pravi čaj, kokakola in čokolada, je spodbudilo, ki lahko povzroči težave s spanjem.
– Ustvarite rutino pred spanjem. Preberite dobro knjigo, izvajajte sprostitvene vaje.
– Eno od naravnih uspaval pa je tudi seks pred spanjem. Hormon serotonin, ki povzroča zaspanost, se namreč sprošča prav po orgazmu.
 – Imejte reden urnik spanja, saj boste tako pripomogli k boljšemu spancu.