Zdravje

V Ljubljani zaradi dotrajanosti zapirajo operacijske dvorane. Kaj sedaj?

STA/M.J.
7. 1. 2014, 12.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na travmatološkem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so morali zaradi zaprtja dotrajanih operacijskih dvoran samo decembra lani odpovedati 80 bolnikov, ki so bili naročeni na operacije. Delujeta le še dve od sedmih operacijskih dvoran. Zagotavljajo, da je kljub temu za vse poškodovance in nujne bolnike poskrbljeno.

Arhiv Svet24

"Zaradi dotrajanosti smo zaprli pet operacijskih dvoran, in sicer dve v Bolnišnici dr. Petra Držaja in tri na Zaloški 2 na Kliničnem oddelku za travmatologijo Kirurške klinike," so za STA navedli v UKC Ljubljana in tako potrdili pisanje današnjega Dela. Podrobnosti o zadevi bodo pojasnili v izjavi za novinarje danes ob 12. uri.

Na kliničnem oddelku za travmatologijo Kirurške klinike sta po njihovih besedah trenutno na razpolago dve operacijski dvorani. Zaposleni na oddelku v vmesnem času koristijo tudi dvorane treh drugih kliničnih oddelkov in operirajo 12 ur na dan. Okrepili so tudi operiranje v dežurni službi.

UKC Ljubljana si bo težavo prizadeval odpraviti čim prej. Operacijske dvorane na Zaloški 2 bodo prenovljene v najkrajšem možnem času. Glede operacijskih dvoran v Bolnišnici dr. Petra Držaja pa še niso določili roka, ker je ta povezan z odločitvijo o prihodnosti celotne bolnišnice.

Prenova operacijskih dvoran je nujna, saj klimatske naprave in s tem izmenjava zraka niso delovale pravilno, pojasnjujejo. Prav tako ni bilo urejenih prebujevalnic, križale so se čiste in nečiste poti, pojasnjujejo. "Res je, da smo do zdaj v takšnih razmerah operirali, a bolniki si tovrstne obravnave ne zaslužijo. Stanje želimo zato čim prej izboljšati," so navedli.

V letu 2012 so na kliničnem oddelku za travmatologijo Kirurške klinike na teden operirali približno 78 bolnikov. Za leto 2013 celotnih podatkov še nimajo, a je bilo zaradi zaprtja operacijskih dvoran nekaj manj operacij na teden. Po ocenah oddelka je operacij po zaprtju operacijskih dvoran približno 60 na teden.

Klinični oddelek za travmatologijo je sicer v prvih 11 mesecih leta 2013 za 13 odstotkov presegel dogovorjeni obseg dela z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Pri endoprotezah kolkov je bil obseg dela presežen za 33 odstotkov, pri ramah za 50 odstotkov, hrbtenici za 32 in terapevtskih artroskopijah za 40 odstotkov, so še navedli.