Zdravje

Sok namesto maščobe v čokoladi

J. P.
12. 4. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriško združenje kemikov je v New Orleansu v Ameriki predstavilo odkritje njihove raziskave, da bi sadni sok lahko postal nova sestavina čokolade.

Wikipedia

Vendar ne gre le za novo nišo v industriji, kot je bila čokolada s slanino, ampak resnični poskus narediti sladico bolj zdravo.

Tako so raziskovalci z Univerze v Warwicku uspeli čokolado napolniti s sadnim sokom, dietno kolo in z vodo z vitaminom C, da bi nadomestili do polovico siceršnje maščobe, ki jo vsebuje čokolada.

Znano je, da temna čokolada znižuje tveganje srčnega napada in kapi, vendar še vseeno premore kar nekaj maščobe – dvajset odstotkov dnevno priporočljivega vnosa maščobe za nekoga, ki na dan zaužije 8.368 kilojoulov (2000 kalorij).

Raziskovalci so z raznimi nadomestili za maščobo želeli ohraniti okus čokolade – tako so uspeli najti način, kako čokolado napolniti z »mikro mehurčki« oziroma s sokom ali drugimi tekočinami, ki ohranjajo teksturo čokolade.

Slednja je ključna za občutek, da se čokolada topi v ustih.

Uporabili so jabolčni, pomarančni in brusnični sok, s katerimi so napolnili temno, mlečno in belo čokolado. Ker čokolada razredči sok, ta ne prevlada nad okusom čokolade.

Obstaja pa velika verjetnost, da bodo raziskovalci z nedavnim odkritjem stopili na prste čokoladnim puristom. Leta 2007 je predlog, da bi namesto kakavovega masla uporabljali rastlinsko olje, naletel na buren odziv.

V Evropski uniji so sicer leta 1999 odobrili prodajo čokolade v Evropi, ki temelji na rastlinskem olju, oglaševano kot »družinska mlečna čokolada«.