Zanimivosti

Vbrizgavanje koktejlov kačjega strupa

J. P.
11. 4. 2013, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Letno zaradi kačjih ugrizov po svetu umre okrog sto tisoč ljudi, več kot dvesto petdeset tisoč pa jih postane invalidnih.

Wikipedia

Steve Ludwell je že od nekdaj bil navdušen nad kačami, to navdušenje pa pomeni eno izmed najbolj nenavadnih zgodb, ki pa zna obroditi sadove. V navdih mu je bil dr. Bill Haast, ki si je redno vbrizgaval strup in dočakal sto let.

Dvainštirideset letni Steve Ludwin iz Kalifornije je eden izmed tistih, ki si redno vbrizgavajo strup najbolj smrtonosnih kač, ker verjamejo, da bodo sčasoma razvili imunsko odpornost.  Zadnjih triindvajset let si enkrat tedensko vbrizgava koktejl strupov najbolj strupenih kač, s čemer trenira svoja protitelesa. Verjame, da bo s postopoma povečano količino in pogostostjo vbrizgov neke dne postal odporen na kačji strup ter razne druge viruse.

V svojem domu premore zbirko osemindvajsetih smrtonosnih plazilcev, stalno pa je na preži za novimi na raznih konvencijah in v lastni režiji.

Tiste dni, ko si vbrizgava strup, obišče imunologa, da mu ta dozo vbrizga – dozo, ki bi povprečnega človeka sicer ubila. V roku nekaj minut se mu mišice v rokah tudi do štirikrat povečajo, take pa ostanejo okrog štiriindvajset ur, ko se bele krvničke borijo proti strupu.

Te že lahko uničijo med 70% in 100% odstotki bakterij v strupu, odkrivajo imunologi.