Zdravje

Sredozemska hrana in bolezni srca

J. P.
11. 4. 2013, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sredozemska hrana zaradi visoke vsebnosti olivnega olja, oreščkov, rib in sveže zelenjave ter sadja je dobra za srce.

Wikipedia

Kar nekaj raziskav je že pokazalo, da so srca ljudi, ki se prehranjujejo s sredozemsko ali podobno prehrano, bolj zdrava.

Nova raziskava pa je ubrala drugačen pristop: prostovoljcem, ki so imeli težave s srcem ali pa sladkorno bolezen, so za pet let predpisali sredozemsko hrano oziroma hrano z malo maščob, s čemer so uspeli osamiti dejanske učinke diete.

Tako so sedem tisoč petsto oseb razvrstili v tri skupine, od katerih sta dve jedli sredozemsko hrano – prva z ekstra deviškim olivnim oljem in druga z oreščki. Tretja skupina pa je bila na nadzorovani dieti, s poudarkom na mlečnih proizvodih z malo maščob, žitaricami, sadjem in zelenjavo.

Ugotovili so, da je bila pri tistih v prvih dveh skupinah za trideset odstotkov manj možnosti za bolezni srca in ožilja.