Zdravje

Moški spolni hormoni prispevajo k raku na dojkah

STA / S.R.
11. 4. 2013, 12.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški znanstveniki so odkrili novo tarčo v boju proti raku na dojkah, moške spolne hormone ali androgene.

Reuters

Znanstveniki ameriške univerze v Koloradu so namreč odkrili, da imajo celice, ki povzročajo raka na dojkah, na površini receptorje za adrogene, hkrati pa moški hormoni, kot je testosteron, pospešujejo rast tumorjev.

Zdravila, ki zaustavijo tovrstne receptorje, bi lahko bila nov način boja proti raku na dojkah, so po poročanju britanske medijske mreže BBC opozorili na nedavnem srečanju Ameriškega združenja za raziskave rakavih obolenj. Zdravniki že napovedujejo ustrezne klinične preiskave.

Dr. Jennifer Richer je na srečanju med drugim razkrila, da so pri več kot treh četrtinah primerov raka na dojkah odkrili androgene receptorje, tako da domnevajo, da bi lahko bile v teh primerih koristne antiandrogene terapije.

Znanstveniki sicer že vedo, da nekatere vrste raka na dojkah rastejo ob vplivu ženskih hormonov, kot sta estrogen in progesteron. Zelo razširjeno zdravilo pri zdravljenju raka na dojkah, tamoxifen, pa deluje ravno tako, da blokirala estrogene receptorje.

Pri tem so odkrili, da številni rakasti tumorji posedujejo tako estrogene kot androgene receptorje, ki pa so v laboratorijih reagirali na antiandrogeno terapijo.