Zlahka v drevo

Video: Zahodni Balkan pretresel posnetek orjaškega kačona

R.T.
21. 6. 2024, 15.45
Posodobljeno: 21. 6. 2024, 15.45
Deli članek:

Državljane Bosne in Hercegovine je v teh dneh osupnil videoposnetek orjaške kače, a je panika kot kaže odveč.

YouTube/Herc.info
Orjak, ki so ga ujeli v okolici Mostarja.

Posnetek, ki se je kot vihar razširil po spletu, naj bi nastal v okolici Mostarja. Gre za kar približno tri metre dolgo kačo, ki se vešče plazi po vejah in steblu, medtem ko se šokirani prebivalci sprašujejo, za kakšno pošast le gre. Je možno, da je preplah odveč ter da gre enostavno za progastega goža, ki je na tem delu Balkana največja kača in lahko v ekstremnih primerih zraste tudi do več kot dva metra v dolžino? Kot kaže, je zadeva še bolj preprosta.

Kot je namreč za hrvaški časnik Jutarnji list pojasnil direktor živalskega vrta Zagreb in strokovnjak za kače Ivan Cizelj, je posnetek preslabe kakovosti, razdalja pa prevelika, da bi lahko z gotovostjo zatrdil, za katero vrsto kače gre. »Resnično nisem 100-odstotno prepričam, a se mi zdi, da gre prej kot za progastega goža za navadnega goža. Obe vrsti sta precej veliki, a progasti gož ni tako temen,« je pojasnil.

V kolikor gre resnično za navadnega goža, se je torej dvignilo veliko prahu za nič. Ta je pogost tudi v Sloveniji in lahko prav tako preseže dolžino dveh metrov. Krasi ga majhna glava, pokrita z devetimi večjimi luskami, kar je značilno za vse slovenske nestrupene kače, so zapisali na spletni enciklopediji Wikipedija. Pojasnili so sicer, da so primerki, daljši od dveh metrov, zelo redki. Navadni gož običajno meri 130 do 160 centimetrov v dolžino. Prehranjujejo se z manjšimi sesalci, pa tudi s priči in njihovimi jajci. So namreč odlični plezalci in zlahka pridejo do gnezda.