Zahtevna preizkušnja

Rudi Sieger in Maja Tasić na ironmanu: V dvoje je lažje

Alenka Sivka
21. 6. 2024, 15.54
Posodobljeno: 21. 6. 2024, 15.54
Deli članek:

Aktualov urednik in voditelj Rudi Sieger se je ponovno spoprijel s težkim izzivom in ga tudi uspešno premagal, tokrat ga je spodbujala njegova mlada ljubezen, Maja Tasić.

Radio Aktual
Rudi Sieger in Maja Tasić na ironmanu.

Rudi Sieger, urednik in voditelj na Aktualu, se je z ironmanom spoprijel že tretjič. Najprej je v Poreču pretekel polovičnega, leto zatem v Italiji celega, zdaj pa je ponovil 'vajo' v Celovcu, in ponovno preplaval 3,8 kilometrov, prekolesaril 180 kilometrov in pretekel maraton, v času 12 ur, 48 minut in 58 sekund. Rudi se je kljub obveznostim v službi, zahtevnemu delu urednika in voditelja, kljub temu, da je močno zaljubljen, pa da seveda počne še cel kup drugih reči, uspel pripraviti na zahtevno preizkušnjo. In jo, seveda, kaj pa bi drugega pričakovali od Rudija, tudi uspešno opravil. A ni šlo vse gladko.

Radio Aktual
Rudi Sieger na ironmanu.

Rudi nam je povedal: »Tekma je bila nekaj posebnega, sploh zato, ker je bila ob meni moja Majči, ki je od živčnosti skoraj trikrat bruhala, medtem ko sem jaz plaval, kolesaril in tekel. To, da je Maja ob meni, mi je pomenilo ogromno, čutil sem še poseben naboj in energijo. Presenečen sem bil, da mi je šlo plavanje z lahkoto skozi, tega res nisem pričakoval. Bolj zahtevno je bilo kolesarjenje, ne samo zaradi hribovitega profila, ampak tudi zato, ker je večino poti med kolesarjenjem deževalo, bilo je hladno, zeblo me je, tako, da je bil to psihično in fizično kar velik preizkus. Tek mi je šel na začetku fantastično, a kasneje sem imel neznosne bolečine v podplatu in sem zaradi njih komaj odtekel. Na dvajsetem kilometru sem na srečo srečal prijatelja Boštjana, s katerim sva se skupaj pripravljala na ironmana. Tudi on je imel težave, in odločila sva se, da pretečeva in zaključiva preostalo pot skupaj.

Pred ciljem sva si rekla, da se bova šla »kamen, škarje, papir«, in to bo odločilo, kdo bo prvi od naju pritekel v cilj. Zmagal je Boštjan in tako sem ga spustil skozi cilj pred mano.

Ko sem pritekel na ciljno ravnino, sem zagledal mojo ljubo sovoditeljico Tamaro Goričanec z napisom Boš ti moja poročna priča? Če sem iskren, v finišu sploh nisem dojel, kaj piše na plakatu, kasneje, ko me je pričakala pri izhodu, me je vprašala še enkrat in to je bil eden najlepših trenutkov tega vikenda. Pika na i.

Rad bi se zahvalil vsem aktualovcem, vsem sodelavcem, šefom in Maji, moji družini , prijateljem, vsem, ki so mi pomagali pri tem, da sem lahko še enkrat uspešno opravil ironmana!«

Radio Aktual
Rudi Sieger na ironmanu.

Njegova Maja, Maja Tasić, voditeljica na BestFM, pa nam je o spremljanju Rudija skozi vse zaplete ironmana, zaupala: »Zame je bila to edinstvena izkušnja. Ko gledaš nekoga, ki ga res ljubiš in ti je res mar premikati meje, ki jih marsikdo ne zmore. Bila sem zelo živčna, saj gre v vseh teh urah tekme lahko gre toliko narobe. Že med plavanjem me je bilo strah, da se kaj zgodi, a ko sem ga videla teči iz vode proti prvi tranziciji, sem se pomirila, saj je rekel, da se počuti fenomenalno. Bolj je bil problem potem na kolesu, ko ga nisem videla in slišala 6 ur, ko niti ne veš, a je vse okej, vse, kar imaš je ironman aplikacija, ki ti na vsake toliko sporoči, kateri kilometer je prečkal.

Ko sem ga videla v drugi tranziciji, torej ko je prišel s kolesa, se mi je odvalil kamen od srca, saj sem bila vesela, da je prišel nazaj živ in zdrav, brez poškodb.

Najbolj me je stisnilo v želodcu, ko je začel teči in me je po telefonu poklical njegov snemalec, ki je tekel z njim prvih 10 km in mi povedal, da je govoril z Rudijem in da pravi, da ga hrbet neznosno boli, da odstopil ne bo, ampak, da mu je sedaj pomembno le to, da pride čez cilj.

Ne morem opisat občutka, ko sem ga zagledala po vseh teh urah na skoraj 20-tem kilometru maratona, ko smo vsi navijali za njega in sva z njegovo najboljšo prijateljico Majo odtekli kar 3 km z njim. Ko pa je bil že na 30-tem kilometru, sem vedela, da mu bo uspelo in da kljub vsem bolečinam ne bo odnehal. Najlepši občutek je bil, ko sem ga videla priteči proti cilju, vsi smo se drli in navijali. Potem pa je seveda sledil dol objem in poljub, he he. Jaz sem tako močno navijala in tekla z njim, da sedaj ležim z išiasom in tabletami!

Po tekmi sem mu rekla: 'Nikoli več, jaz ne morem še enkrat skozi ves ta stres, no, sedaj pa že skupaj gledava, kam bo šel na naslednjo tekmo.'«

Rudi, iskrene čestitke za vztrajnost in temeljite priprave, pa seveda za uspešno opravljen ironman, Maji pa iskrene čestitke, da mu je stala ob strani in ga spodbujala. V dvoje je lažje, mar ne?