Že pol stoletja

Nace Junkar prejel Helidonovo priznanje

S.Č.
21. 6. 2024, 10.59
Posodobljeno: 21. 6. 2024, 11.22
Deli članek:

Nace Junkar je priznani slovenski glasbenik, ki je pomembno zaznamoval slovensko glasbeno sceno. S svojo prvo izdajo pred 40 leti je postavil temelje za dolgo in uspešno kariero v zabavni glasbi. Včeraj je v Mariboru prejel priznanje.

Osebni arhiv
Nace Junkar z nagrado.

Nace Junkar je v četrtek prejel priznanje Založbe Helidon - Založbe obzorja Maribor za svoj prispevek k slovenski glasbeni kulturi. Ob prejemu tega priznanja je bil, kot nam je sporočil, "zelo, zelo počaščen".

Svojo glasbeno pot je Junkar začel z izdajo prve male plošče, na kateri sta bili skladbi "Naj bo ta ples le za naju" in "Ti si moja melodija", avtorja Ota Pestnerja. Te skladbe so mu prinesle prepoznavnost in postavile temelje za njegovo nadaljnjo kariero. Njegova glasbena pot je bila tesno povezana z založbo Helidon, kamor ga je sprejel gospod Vilko Ovsenik. Pod njihovim okriljem je izdal številne male in LP plošče, kasete in CD-je. Z zadnjo izdajo "Z vami že 50 let" je obeležil pol stoletja ustvarjanja glasbe. Nace dodaja, da ta zagotovo ni njegova zadnja izdaja.

Osebni arhiv
Steklena plaketa glasbene založbe Helidon.

Založba Helidon, ustanovljena leta 1968, je prva slovenska glasbena založba, ki je proizvajala vinilne plošče. Med njenimi najbolj znanimi izvajalci so Ansambel bratov Avsenik, Lačni Franz, Buldožer in Pankrti.

Nace Junkar je s svojo dolgoletno kariero in prispevki k slovenski glasbeni sceni nedvomno zapustil neizbrisen pečat.