Pazite na rok

izguba barve, vonja, okusa nakazuje, da je zeliščem potekel rok uporabnosti

Mojca Kopriva
9. 12. 2023, 10.15
Deli članek:

Le kdo si lahko predstavlja jedi brez začimb? Na primer ta čas, decembra. Kakšni bi bili prazniki brez vonja po cimetu, klinčkih, vanilji, pomaranči in karameli, pa čokoladi, ki nikakor ne sme manjkati? A tudi ti vonji lahko zbledijo, če so stari.

Dreamstime
Sveže začimbe lahko posušite, zamrznete, uporabite v maslu ali namočene v olju.

Ne pozabimo, da so nekoč začimbe veljale za zelo cenjeno blago, ki so ga plačevali z zlatom in celo z življenji. Danes so pravzaprav povsem samoumevna surovina, ki jo lahko v trgovini z živili kupimo zgolj za evro ali dva. Tisti nekoliko bolj pridni imajo začimbe na domačem vrtu. Kakorkoli, brez njih si ne predstavljamo več kuhinje, pogosto se znajdejo tudi v ljudskem zdravilstvu in homeopatiji. Pa vendar tudi njim lahko poteče rok uporabnosti. Kako trajne so?

Koliko časa so zelišča uporabna

Drži, zelišča so glede na užitnost dolgo uporabna, podobno kot mleko ali riž. Ne pokvarijo se v tednu, mesecu ali letu, res pa je, da od sušenja dalje izgubljajo aromo in eterična olja. S starimi zelišči si ne moremo škodovati, le zmanjšuje se njihova vsebnost značilnih snovi. Tako lahko zelišča, ki ste jih pobrali z domačega vrta in posušili, pravilno shranjena v steklenem kozarcu s pokrovom, mirne vesti uporabljate do tri leta. Drugače je pri svežih začimbah. Te uporabljajte glede na videz; nekatere bodo zdržale tri dni, nekatere teden, spet druge celo do 14 dni. Zato je dobro, da sveža zelišča, ki jih trenutno ne morete porabiti, zamrznete.

Kaj je pokazatelj uporabnosti

To vprašanje ne potrebuje strokovne razlage, temveč zdravo pamet. Če imajo zelišča še vedno intenziven svojevrsten vonj, ko jih povonjate ali nežno pomanete med prsti, okus pa je še vedno tak kot na začetku, so še primerna za uporabo.

Kako shranjevati

Če zelišča z domačega vrta pripravljate tako, da jih sušite, jih je najbolje shraniti v steklene kozarce s pokrovom, na temno in ne pretoplo mesto. Tako bodo začimbe dolgo ohranile aromo, eterična olja, pa tudi barvo. Primerne so tudi povoščene vrečke, a zaradi lažje pretočnosti zraka bodo začimbe tako manj obstojne.