Vonj vesolja

Kakšen vonj ima vesolje?

M.G.
8. 12. 2023, 12.45
Posodobljeno: 8. 12. 2023, 12.49
Deli članek:

Astronavti ob vrnitvi z vesoljskih sprehodov pogosto opisujejo nenavadne vonjave, podobne zažgani hrani, porabljenemu smodniku in podobno; obstaja tudi parfum z vonjem vesolja.

Spletna stran https://eaudespace.com
Parfum Eau de Space, ki ga lahko kupite za 46 eur.

Večina astronavtov, ki so kdajkoli bili na sprehodu v vesolju je zaznalo nenavaden vonj ob vrnitvi na vesoljsko postajo ali raketo. Jasno je, da v vesolju vlada skorajda popolen vakuum in da astronavati seveda ne zazavajo tega vonja medtem, ko so v vesolju, saj so takrat zaščiteni v vesoljskih oblekah, saj bi jih neposredna izpostavljenost seveda takoj ubila. Neposredno vesolja še ni nihče vonjal, no, vsaj nihče, ki bito preživel ne.

Kljub temu astronavti po vrnitvi z izletov v vesolje redno zaznavajo svojevrsten vonj, ko snamejo čelado, njihovi rojaki pa ta vonj zavohajo tudi takoj, ko se odprejo vrata zračne zapore. "Vesolje ima zagotovo vonj, ki je drugačen od česarkoli drugega," je po vesoljskem sprehodu leta 2009 dejal Nasin astronavt Dominic "Tony" Antonelli. Astronavt Thomas Jones je vonj primerjal z vonjem ozona, drugi astronavt Don Petit pa je vonj opisal kot "precej prijeten sladek kovinski občutek."

V glavnem so izkušnje astronavtov z "vonjem vesolja" precej podobne, saj ga pogosto primerjajo z vonjem vroče kovine, zažganega mesa, izrabljenega smodnika ali vonja varjenja kovine, je povedal Steve Pearce, biokemik in izvršni direktor podjetja Omega Ingredients, ki je prebral vse intervjuje z astronavti, da bi na podlagi tega za NASO leto 2008 izdelal vonj vesolja.

Od kod ta vonj?

Od kod bi pravzaprav lahko prišel ta vonj? Čeprav je prostor večinoma prazen, ni popoln vakuum. "Pravzaprav ne govorimo o prostornini, ki ne vsebuje delcev," je za spletno stran Live Science povedala Miranda Nelson, kontrolorka letenja v vesolju v Nasinem vesoljskem centru Johnson v Houstonu.

Obstaja več različnih razlag od kod ta vonj, vendar pa sta najverjetnejši dve, čeprav nobena razlaga ni uradno preverjena. Prva je povezana s kisikom, ki lebdi okoli Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Ultravijolični sončni žarki razcepijo molekule kisika (O2), ki so sestavljene iz dveh atomov kisika, v posamezne atome kisika. Ta atomski kisik se potem lahko oprime vesoljskih oblek, sten zračne zapore in drugih predmetov, ki so izpostavljeni vesolju, kar sproži kemične reakcije, ki bi lahko pojasnile ta vonj, podoben ozonu, je povedala Nelsonova.

Druga razlaga, ki je zabavnejša, a nekoliko manj verjetna, pa je, da je vonj povezan z zvezdnimi eksplozijami (umirajoče zvezde). Ti izbruhi ustvarjajo smrdljive molekule, znane kot policiklični aromatski ogljikovodiki, ki jih na Zemlji najdemo v premogu, hrani, nafti in drugih materialih.

Parfum z vonjem vesolja

Že leta 2008 je zgoraj omenjeni Steve Pearce imel nalogo, da za NASO ustvari vonj, ki bi posnemal vonj, ki so ga opisali astronavti, ki so bili na sprehodih po vesolju. Cilj je bil odpraviti presenečenja, ki bi jih lahko astronavti doživeli v orbiti. Pearce sam ni nikdar odšel v vesolje, niti ni imel možnosti vonjati astronavtske obleke, temveč je poustvaril vonj v laboratoriju po opisih astronavtov.

Leta kasneje je Pearce na podlagi te svoje naloge in znanja pomagal oblikovati parfum, ki sliši na ime "Eau de Space" (vesoljska voda), ki je na voljo v prosti prodaji že od leta 2020 in je prodajna uspešnica. 100ml steklenička vonja po vesolju stane 46 eur. Pearce je ob tem še dodal, da je dejansko zelo malo ljudi na svetu, ki bi lahko komentirali avtentičnost vonja njegovega parfuma, a če ne drugega, z njegovo uporabo se lahko pobahate, da dišite kot vesolje in težko vam bo kdo oporekal.