Spor okoli milijonov

Dekan medicinske fakultete Švab pravi, da so bili pripravljeni razkriti »vse podatke«

S.R./STA
8. 12. 2023, 12.26
Posodobljeno: 8. 12. 2023, 15.25
Deli članek:

Glede zaostrovanja spora med UKC Ljubljana in Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani je na današnji novinarski konferenci spregovoril dekan fakultete Igor Švab.

Sa. R.
Dekan Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Igor Švab

Kot smo že poročali, je današnji sestanek, na katerem bi morali UKC Ljubljana in medicinska fakulteta nadaljevati s poskusi reševanja spora okoli 43 milijonih evrov, enostransko odpovedala fakulteta. Če se je pred dnevi zdelo, da sta obe strani nekoliko zbližali stališča, je zdaj očitno znova počilo, posledično pa je ogroženo izvajanje nekaterih storitev, natančneje mikrobioloških in patoloških preiskav, ki jih potrebujejo številni bolniki. V UKC Ljubljana medicinski fakulteti med drugim očitajo, da za storitve zaračunava previsoke cene in da ne želi razkriti nekaterih podatkov.

O aktualnem dogajanju med UKC Ljubljana in medicinsko fakulteto bo ob 14. uri spregovorilo tudi vodstvo ljubljanskega kliničnega centra.

Švab je sicer v današnji izjavi za medije pojasnil, da je predlog fakultete vseboval stališče, »da denar ni bil problem«. Tako so popustili za 12 milijonov evrov, v predlogu so se strinjali tudi z možnostjo, da bi bila vsa plačila UKC Ljubljana izvedena s pridržkom, kar pomeni, da jih lahko klinični center po zaključku sodnega postopka zahteva nazaj, če bo tako odločilo sodišče. »Strinjali smo se tudi, da bomo razkrili vse podatke, tudi tiste, ki niso potrebni za izračun cen in se v takih postopkih ne razkrivajo,« je pojasnil Švab. Ker so od UKC Ljubljana prejeli dopis, da zanje predlog ni sprejemljiv, so današnji jutranji sestanek odpovedali in termin namenili usklajevanju in pogovorom v vodstvom univerze.

Ob tem pa so zaprosili, da se v reševanje spora vključita ministrstvo za visoko šolstvo in ministrstvo za zdravje. »Kar se dogaja, je destrukcija javnega zdravstva. Upam, da se bomo zdravniki uspeli dogovoriti za dobrobit pacientov in javnega zdravja v Sloveniji,« je poudaril.

Pripravljeni so se pogajati

Če bo res prišlo do zaustavitve izvajanja storitev, napoveduje, da se bo medicinska fakulteta s strokovnjaki UKC Ljubljana z različnih področij dogovorila, brez katerih laboratorijskih storitev ni mogoče delati in te storitve bodo nato tudi izvajali.

»Nekateri pregledi lahko počakajo za nekaj dni, nekatere preiskave lahko počakajo nekaj časa, v končni fazi pa vsaka od teh stvari postane nujna, je samo vprašanje časa, koliko časa lahko odlašaš,« je pojasnil dekan.

Glede očitkov o previsokih cenah storitev pa odgovarja, da so se o njih vedno pripravljeni pogajati. Cene sicer določajo na različne načine - nekateri določajo v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, nekatere po metodologiji iz leta 2010.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar je sicer v torek dejal, da naj bi pravno cene potrjevalo tudi ministrstvo, a da to po njemu dostopnih informacijah doslej še ni prejelo nobene vloge za potrditev cen. »Ne vem, če smo to sploh dolžni početi, po naših informacijah to ni potrebno,« je danes dejal Švab.

Na očitke o izplačevanju visokih nagrad zaposlenim na fakulteti, pa je odgovoril, da bo denar namenjen za investicije medicinske fakultete - za izgradnjo dveh kampusov medicinske fakultete.