Spor okoli denarja

Med UKC Ljubljana in medicinsko fakulteto dokončno počilo? Trdijo, da je jedro problema razkritje podatkov

S.R.
8. 12. 2023, 08.08
Posodobljeno: 8. 12. 2023, 12.22
Deli članek:

Spor med UKC Ljubljana in ljubljansko medicinsko fakulteto, ki zanjo izvaja mikrobiološke in patološke preiskave, se po odločitvi slednje, da se ne bo udeležila za danes napovedanega sestanka, dodatno zaostruje.

Marko Vavpotič
Na medicinski fakulteti trdijo, da jim UKC Ljubljana dolguje več kot 43 milijonov evrov.

Celoten zaplet je povezan z denarjem, in sicer z domnevnim več kot 43-milijonskim dolgom UKC Ljubljana do fakultete. Če na fakulteti opozarjajo, da bo, če jim UKC Ljubljana tega denarja ne izplača, kmalu pod vprašajem celo izplačilo plač zaposlenim, pa na UKC Ljubljana na drugi strani trdijo, da tega dolga sploh ni, saj da jim fakulteta za storitve zaračunava previsoke cene. Kot je poročal portal necenzurirano.si, je dekan fakultete Igor Švab UKC Ljubljana postavil ultimat, da bo fakulteta, če do dogovora ne bo prišlo do konca naslednjega tedna, prenehala izvajati storitve, kar bi prizadelo številne bolnike, ker ne bi dobili izvidov preiskav.

Švab je pred dnevi, ko sta se sestali vodstvi obeh ustanov, sicer dejal, da sta se strani »kar precej zbližali,« pri čemer do dokončnega dogovora ni prišlo. Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug pa je po sestanku poudaril, da bi bila zaustavitev storitev »absolutno iracionalna odločitev«. Izrazil je prepričanje, da se bosta strani uskladili in da bodo storitve nemoteno tekle naprej, poroča STA. A je danes prišlo do novega preobrata, strani pa sta se kot kaže znova druga od druge oddaljili.

Odpovedali sestanek

Kot so namreč v današnji izjavi za javnost zapisali na medicinski fakulteti, so včeraj pozno zvečer odpovedali današnji sestanek z UKC Ljubljana. Po njihovih pojasnilih so bili v to dejanje primorani, ker je bil »odziv UKC na dogovorjeni predlog medicinske fakultete negativen in brez vsebinske obrazložitve.« Še več, na fakulteti so zatrdili, da danes začenjajo s tehničnimi pripravami na prenehanje izvajanja storitev za UKC Ljubljana, o čemer bodo obvestili tudi pristojni ministrstvi. Ob tem so tako UKC Ljubljana kot ministrstvo za zdravje pozvali k nadaljevanju pogovorov in iskanju rešitve. Sam po lastnih besedah »verjamejo, da je dogovor možno doseči na zbližanih stališčih z dne 5.12.2023 in pozivajo UKC Ljubljana k obuditvi navedenih stališč izpred dveh dni.«

Sicer pa ima celotna zgodba po poročanju portala necenzurirano.si še eno plat, ki je bila javnosti doslej neznana. Po njihovih navedbah bo namreč od razpleta odvisno izplačilo za skupaj več milijonov evrov nagrad, ki si jih zaposleni na medicinski fakulteti vsako leto razdelijo za delovno uspešnost. Te nagrade so bile lani rekordne, pri čemer naj bi na fakulteti zanje letos predvidelo skoraj štiri milijone evrov, že več kot leto dni pa ne želijo razkriti, kdo vse je med prejemniki najvišjih nagrad, še poroča portal.

Marko Vavpotič / M24
Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug.

UKC Ljubljana: Jedro problema razkritje podatkov

Medtem je generalni direktor UKC Ljubljana Jug za STA povedal, da se v UKC Ljubljana pripravljajo na možnost vložitve predloga za začasno odredbo, s katero bi sodišče ljubljanski medicinski fakulteti naložilo zagotavljaje storitev za UKC. »Stvar je preresna, ne moremo se tako igrati in resnično ne razumemo teh postopkov,« je dejal. Po njegovih besedah upajo, da bo sodišče prisluhnilo njihovim argumentom.

Na zadnji dogodek oziroma dejanje medicinske fakultete so se odzvali tudi v UKC Ljubljana. Potrdili so, da je današnji sestanek enostransko odpovedala medicinska fakulteta. »Kljub temu UKC Ljubljana nadaljuje s konstruktivnim pristopom. Takoj po odpovedi je UKC Medicinsko fakulteto obvestil, da se bo sestanka zaradi resnosti situacije, pomembnosti zadeve in odgovornosti do pacientov vseeno udeležil, na kar ni prejel odgovora Medicinske fakultete. Danes so se predstavniki UKC Ljubljana znašli pred zaprtimi vrati,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Pojasnili so še, da je včeraj potekala tudi izredna seja strokovnega sveta, na kateri so ugotovili, da bi nenadna prekinitev izvajanja storitev, s katero grozi medicinska fakulteta, predstavljala »veliko tveganje in nepopravljivo škodo za zdravje državljanov in da do predvidenega roka prekinitve izvajanja storitev le-teh ni mogoče nadomestiti z drugimi izvajalci.« V UKC Ljubljana bodo zato izvedli postopke za zagotavljanje nadomestnih storitev pri drugih izvajalcih, a po njihovih navedbah ni verjetno, da bi jih lahko storitve nadomestili prej kot v treh mesecih. Dodali so še, da v to, da bi storitve vsaj delno zagotovili drugje, vlagajo vse napore.

Znova so poudarili tudi, da medicinska fakulteta storitve zaračunava po previsokih cenah, UKC Ljubljana namreč takega obsega storitev nima poplačanega, kar zanje pomeni neposredno izgubo. »Eno glavnih odprtih vprašanj je razkritje podatkov, pri čemer UKC Ljubljana šteje, da samo z razkritjem podatkov lahko pride do realnih cen, kar je v interesu UKC in davkoplačevalcev, da se storitve ne preplačujejo,« so še poudarili ter dodatno pojasnili, da si v UKC za razkritje podatkov glede strukture cen neuspešno prizadevajo že več let.

V sporočilu za javnost so še pojasnili, da so včeraj podali predlog, v skladu s katerim bi »s pridržkom« izplačevali vse sprotne račune ter izvedli dodatna plačila za zagotavljanje likvidnosti medicinske fakultete. Po njihovem mnenju v ozadju tega spora ne tičijo likvidnostne težave medicinske fakultete, temveč se resnični razlog skriva v tem, da medicinska fakulteta verjetno ni pripravljena razkriti podatkov ter se hkrati boji, da bi v UKC Ljubljana okrepili lastno diagnostično dejavnost, s tem pa bi lahko upadel obseg storitev na medicinski fakulteti.