Neuspešno

Finančni ministri brez dogovora

M.G./STA
8. 12. 2023, 06.46
Posodobljeno: 8. 12. 2023, 06.53
Deli članek:

Finančnim ministrom držav članic EU ponoči ni uspelo doseči dogovora o reformi javnofinančnih pravil unije, so po večurnih pogajanjih sporočili viri pri EU; dosežen je bil napredek.

Profimedia
Slovenski minister za finance Klemen Boštjančič v pogovoru z avstrijskim finančnim ministrom Magnusom Brunnerjem.

Finančni ministri držav članic, med njimi minister Klemen Boštjančič, so se v četrtek zvečer sestali na neformalni delovni večerji na temo reforme javnofinančnih pravil EU.

Špansko predsedstvo Svetu EU je po navedbah virov pri EU intenzivno delalo, da bi uskladili stališča, pri čemer so upoštevali vse države članice. Na mizo so dali tudi novo kompromisno besedilo. Kot so še navedli viri, je bil narejen velik napredek.

"Za mizo je volja za sklenitev dogovora, a je potrebnega še nekaj dela. Potrebujemo pravno oceno in posvetovanja glede predloga," so povedali. Po neuradnih informacijah je usklajenega okoli 90 odstotkov besedila.

Delo bodo nadaljevali v prihodnjih dneh, so napovedali viri pri EU.

Že danes se bodo sicer finančni ministri sestali še na formalnem zasedanju v Bruslju, na katerem bodo govorili tudi o reformi fiskalnih pravil.

Španska ministrica Nadia Calvino je v četrtek pred večerjo zagotovila, da je španski predlog "zelo dobro uravnotežen". Zagotovil bo nadaljnjo fiskalno in finančno vzdržnost ter kredibilno zniževanje dolga, ki bo hkrati omogočalo naložbe v skupne evropske prioritete. Med temi je naštela zeleni prehod, digitalizacijo, socialo in obrambo.

Ohranja osnovne elemente konec aprila predstavljenega predloga Evropske komisije, je pojasnila Calvino. To po njenih besedah pomeni, da pravila temeljijo na oceni tveganj in upoštevajo posebne okoliščine posameznih članic.

V okviru pogajanj so članice dodale določene varovalke, s katerimi bi zagotovili vzdržno zniževanje dolga ter fiskalni prostor za naložbe, je dodala. Ravno podrobnosti teh varovalk so po neuradnih informacijah glavna odprta vprašanja.