Spopad

Video: V Jeruzalemu zavrelo med policijo in skrajnimi desničarji

S.R./STA
7. 12. 2023, 22.13
Posodobljeno: 7. 12. 2023, 22.13
Deli članek:

Po starem mestnem jedru Jeruzalema se je danes sprehodilo več izraelskih skrajno desnih skupin, ki so se spopadle s policijo, saj jim je ta preprečila, da bi krenili po trasi, ki ni bila predvidena v načrtovani poti pohoda.

Profimedia
Mošeja Al Aksa

Skrajno desni protestniki so med pohodom pozivali k vzpostavitvi popolnega judovskega nadzora nad mestom in območjem Tempeljskega griča. Po poročanju očividcev so med pohodom izbruhnili spopadi s policijo, potem ko naj bi policisti več deset protestnikom preprečili, da bi se sprehodili skozi muslimansko četrt v starem mestnem jedru Jeruzalema in se usmerili proti Tempeljskemu griču in mošeji Al Aksa. Povod za spopade naj bi bila sprememba načrtovane poti pohoda. Predstavnik policije je za izraelski časnik Haaretz povedal, da so aktivisti "izkrivljali načrtovano traso, ki jo je pred tem odobrila policija". Nekateri udeleženci so ob tem nosili nedovoljene provokativne napise, kot so "za vsakega terorista krogla v glavo" in "ni sožitja s sovražnikom".

"To je očiten poskus ekstremistov, da bi povzročili še več uničenja in smrti. Kot predsednik vlade sem tudi sam odobril pohode v Jeruzalemu, vendar ne takšnih nasilnih provokacij. Če bi v Izraelu obstajala prava vlada, tega ne bi dovolili," je še pred začetkom današnjega pohoda v objavi na omrežju X zapisal vodja izraelske opozicije in nekdanji premier Jair Lapid.

Tempeljski grič leži v vzhodnem Jeruzalemu in je za Jude najsvetejši kraj, na območju pa se nahaja tudi mošeja Al Aksa, ki je tretji najsvetejši kraj za muslimane. Mošeja je pod muslimansko upravo, Izrael pa je odgovoren za njeno varnost. V skladu s sporazumom z muslimanskimi oblastmi lahko Judje in pripadniki drugih ver obiskujejo območje, a tam ne smejo moliti. V preteklih letih je bilo območje že večkrat prizorišče obračunov med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami.